Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Waarom Coulthard ondanks strenge regels in de RB19 van Verstappen mocht rijden

Het was een mooi filmpje: David Coulthard die de RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez mocht testen op het circuit in Silverstone. Maar waarom was het binnen de strikte testreglementen mogelijk om deze kans te schenken aan de 52-jarige Schot?

Verstappen Brazil
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Het was een prachtig tafereel. David Coulthard sloot aan bij Red Bull op het moment dat het team Jaguar overnam in 2005 en mocht achttien jaar later een van de dominantste bolides uit de Formule 1-geschiedenis besturen. De Schot had aan het begin van het jaar teambaas Christian Horner al gevraagd of hij de RB19 mocht testen, een verzoek dat dus gehonoreerd zou worden. Toch riep de test ook wat vragen op. Hoe is het binnen de huidige testreglementen mogelijk dat Coulthard zomaar in de auto kan stappen?

In het huidige tijdperk is het namelijk niet meer zo normaal dat er met de huidige bolides wordt getest. De teams krijgen aan het begin van het jaar, tijdens de wintertests in Bahrein, altijd drie dagen om de nieuwe auto's klaar te stomen voor het seizoen en mogen verder alleen twee filmdagen organiseren. De maximale afstand per filmdag bedraagt 100 kilometer, al wordt dat volgend jaar verdubbeld naar 200 kilometer. Meer testmogelijkheden volgen pas als de bolide twee jaar oud is.

Die zogeheten 'Promotional Events' zijn eigenlijk een maas in de wet geworden, want van een marketingsessie is allang geen sprake meer. Teams zoeken altijd naar extra mogelijkheden om de auto te testen en de filmdagen worden vooral gebruikt om een nieuwe bolide haar eerste meters te laten maken. Het is tegenwoordig vaste kost: de nieuwe auto wordt onthuld tijdens een spetterende presentatie en rijdt daarna vrijwel meteen rondjes om alle systemen te testen. De teams kunnen zo goed voorbereid aan de wintertests in Bahrein beginnen.

Coulthard beschikt nog altijd over een superlicentie

Daarom reden er tot de test van Coulthard 'maar' vijf coureurs in de RB19. Naast Verstappen en Sergio Perez waren dat Jake Dennis en Isack Hadjar in de eerste vrije training van de Grand Prix van Abu Dhabi (verplichte rookietests) én Daniel Ricciardo tijdens een Pirelli-bandentest. Verder zijn er simpelweg geen mogelijkheden om andere (oud-)coureurs te laten rijden, zou je zeggen.

Waarom Coulthard zomaar in kon stappen? Het antwoord is simpel: Red Bull had nog een filmdag over. Het team uit Milton Keynes kende een dominant seizoen, won 21 van de 22 races en zag daardoor geen noodzaak om de tweede filmdag eerder te gebruiken. Als de auto niet doet wat het team wil, kan de tweede filmdag uitkomst bieden om de werking van nieuwere onderdelen te testen. Red Bull bracht bijna geen updates aan op de RB19 en kon zo Coulthard belonen voor zijn bijdrage aan het team.

Coulthard haalde in 2006 de eerste podiumplaats voor Red Bull binnen tijdens de Grand Prix van Monaco en zwaaide af in 2008. Daarna gingen de prestaties van Red Bull door het dak heen. Aan het einde van 2023 staan er zeven rijderstitels en zes constructeurstitels op de erelijst van het team. Coulthard maakte dat niet meer mee, maar mocht toch even proeven aan het succes van Red Bull. Of hij er blij mee was? Kijk zelf maar...

Bekijk hieronder de video van Red Bull!

Ook interessant:

Max Verstappen domineerde het Formule 1-seizoen, maar wat maakte hem nou zo goed? Joris Mosterdijk, Tom Coronel en Ruud Dimmers buigen zich erover in een nieuwe aflevering van de RN365 Formule 1-podcast!

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko schrikt van vorm Red Bull: "Als Verstappen dat niet lukt, is er iets goed mis"