Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Waarom de F1 GP van Monaco nog altijd duikers inhuurt voor het raceweekend

De Formule 1 Grand Prix van Monaco is in vele opzichten uniek. Het decor is ongeëvenaard, zo'n 50% is omringd door water. Dat brengt speciale veiligheidsvoorschriften met zich mee.

Alonso Monaco 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Formule 1 Grand Prix van Monaco is een pareltje op de F1-kalender. Misschien niet altijd vanwege races die volgepakt zijn met spanning, maar wel qua uitstraling. Geen decor is zo uniek en nergens zijn de straten zo nauw. Het circuit is voor een groot deel omringd met water, óók bijzonder.

In het verleden zijn er F1-coureurs op hardhandige wijze achter gekomen dat dat het geval is. Alberto Ascari belandde ooit met bolide en al in de haven. Hij kon het navertellen, enkel om vier dagen later alsnog om te komen bij een ongeval op Monza.

Ook Paul Hawkins nam in 1965 een onbedoelde duik in het water van de Côte d'Azur. En ja, ook hij kon dat navertellen. Vandaag de dag is die kans nagenoeg nihil, ook al riep Pierre Gasly in 2021 nog dat hij door een gewaagde inhaalactie van Sebastian Vettel bijna samen met hem in de haven belandde.

Overigens is het nog helemaal niet zo lang geleden dat de automobielclub van Monaco, de organisator van de GP, doelbewust duikers inhuurde voor het geval er toch coureurs in het waren zouden belanden. In 2022 sprak Matt Amys voor zijn Youtube-kanaal met de luitenant kolonel van de Monegaskische brandweer, Maxime Yvrard. Die bevestigde dat het slechts enkele jaren geleden was dat duikers speciaal voor dat doel werden ingezet.

"Bij Portier (de laatste bocht voor de tunnel, red.) bestond er nog altijd het risico dat een auto in het water kon belanden. Dat risico bestaat nu niet meer (het grondgebied van Monaco is uitgebreid tot voorbij de vangrails, waardoor de bocht niet meer direct aan het water ligt, red.) en daarom hebben we dat soort duikers nu niet meer."

Nog steeds duikers actief

Dat betekent echter niet dat er helemaal geen duikers meer actief zijn in de wateren rond het circuit, integendeel. De F1 Grand Prix van Monaco is en blijft een hele happening waar veel volk op af komt. Veel activiteiten vinden dan ook plaats op het water of op de jachten die in de haven aangemeerd liggen. Ook veel vervoer van personen vindt plaats over het water.

"Daarom hebben we nog steeds veel duikers in het water om de veiligheid van de mensen op de boten en de jachten in de haven van Monaco te waarborgen. Dat heeft dus niet meer direct met de race te maken, met wel met de toeschouwers die op de race af komen", zo besluit de korpsleider.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull kunnen enkel verliezen in Monaco

Zelfs na een F1-loos weekend praten Ruud Dimmers, Tom Coronel en host Joris Mosterdijk de nieuwste RN365 F1-podcast moeiteloos vol. Ze blikken onder meer vooruit op de GP van Monaco, volgens het trio het weekend dat Red Bull en Max Verstappen alleen maar kunnen verliezen.

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op

1 reactie

Viaplay

Unibet
x
Interview F1-teams komen massaal met statement na onderzoek naar Wolff