Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Waarom de F1-reglementen worden aangepast na incident Verstappen en Norris

Na de titanenstrijd van Max Verstappen en Lando Norris in de Verenigde Staten heeft de FIA aangekondigd dat de richtlijnen voor de coureurs worden aangepast. Maar waarom gaat de mondiale autosportbond handelen?

Verstappen Norris Austin
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

De titanenstrijd tussen Max Verstappen en Lando Norris zorgde voor veel opschudding in de Formule 1-wereld. De kemphanen vochten een verbeten duel uit om de derde plaats in de slotfase van de Grand Prix van de Verenigde Staten, met een straf voor Norris tot gevolg. De McLaren-coureur haalde Verstappen buiten de baan in en ontving een straf van vijf seconden.

McLaren liet duidelijk weten dat ze het niet eens waren met die straf en tekende zelfs een protest aan. Dat liep op niets uit, maar zaterdag werd wel duidelijk dat de FIA de reglementen gaat aanpassen. Aanleiding is de rijdersbriefing voor de Grand Prix van Mexico, waarin heel wat coureurs lieten weten dat ze het niet eens zijn met de straf voor Norris. De FIA presenteerde de onderbouwing van de stewards, maar de coureurs gingen daar niet in mee. Zij waren juist van mening dat Verstappen een tijdstraf verdiende, omdat hij Norris buiten de baan zou hebben geduwd. Bovendien zou Verstappen te hard hebben verdedigd.

De briefing zou op een flinke, maar constructieve discussie zijn uitgedraaid, waarna de FIA beloofde met aanpassingen te komen. De mondiale autosportbond gaat de zogenaamde richtlijnen voor coureurs veranderen. Het is niet precies duidelijk wat voor veranderingen de FIA voor ogen heeft, maar het incident tussen Verstappen en Norris zal wel een cruciale rol vervullen. Eventuele aanpassingen worden vervolgens aan de coureurs gepresenteerd. Zij mogen hun goedkeuring geven, met als doel dat het vanaf de Grand Prix van Qatar wordt ingevoerd.

Handelen

En dat de coureurs goedkeuring mogen geven, is wel een belangrijk antwoord op de vraag waarom de FIA juist nu handelt. De richtlijnen voor het racen worden namelijk in samenspraak met de coureurs opgesteld. Na afloop van de GP van de Verenigde Staten barstte de discussie los of de reglementen wel in orde waren, nu wordt er met de hoofdpersonen dus naar veranderingen gekeken.

Maar waar ging die discussie precies over? Eigenlijk is het heel simpel. In de richtlijnen staat dat je niet buiten de baan mag inhalen, zeker als je niet de leidende auto bent op de apex van een bocht. Verstappen zat vóór Norris op de apex, waardoor de beslissing over de straf vrij simpel werd. Norris haalde buiten de baan in en plaatste zo een onreglementaire inhaalactie.

Het probleem is echter dat Verstappen ook van de baan schoot. De Nederlander remde vrij laat en schoot door, maar kwam er tóch mee weg. En dat is tegen het zere been van de coureurs, die van mening zijn dat de tactiek van Verstappen niet bij uitstek perfect is. Vooral Lewis Hamilton was er in Mexico vrij uitgesproken over.

De Brit zei het volgende: "Het is interessant dat het er nu over gaat, want mij overkwam hetzelfde in 2021, bijvoorbeeld in Brazilië. Bij het aanremmen lig je er nog voor, maar de coureur naast je haalt de voet van de rem en haalt de bocht niet, waardoor jij wijd moet. Vervolgens wordt er dan geopperd dat beide coureurs wijd zijn gegaan, maar jij moest wel om een aanrijding te voorkomen." 

Verandering

De conclusie? Coureurs vinden de huidige richtlijnen niet meer goed genoeg, óók door de actie van Verstappen in Austin. De stewards worden regelmatig in een lastig parket gebracht, waardoor er vanuit teams kritische reacties over inconsistente straffen volgen. F1-teams zijn het er overigens ook over eens dat de stewards een lastige taak vervullen. Zelfs Andrea Stella, die namens McLaren dus protesteerde, stak zijn respect niet onder stoelen of banken.

Tot slot: het is de bedoeling dat de richtlijnen dit seizoen nog worden aangepast om de consistentie te verbeteren. Of het veel impact zou hebben gehad op het duel tussen Verstappen en Norris, zullen we nooit weten. Feit is echter wel dat de straffen voor dit soort gevechten normaal gesproken zullen veranderen in de toekomst. Een nieuwe 'Verstappen-regel' of een storm in een glas water? Het wordt snel duidelijk.

Dit weekend wordt de GP van Mexico verreden. Als Max Verstappen of een andere favoriet dit weekend wint in Mexico, betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen kondigt nieuwe gridstraf aan