Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 nieuws

Waarom de Formule 1-coureurs niet op vrijdag racen in Monaco

Een keer per jaar gaat alles in de Formule 1 anders dan normaal. Als het circus aanbeland is in Monte Carlo gelden er andere regels en wetten. Zo racen de coureurs op donderdag in plaats van op de vrijdag, maar waarom?

Verstappen Monaco
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

De vrije trainingen vinden in Monaco al sinds mensenheugenis plaats op de donderdag, waarmee de Formule 1 afwijkt van de traditionele indeling van een GP-weekend. Maar waarom racen we niet op vrijdag door de straten van Monte Carlo?

Om de reden te achterhalen moeten we ver terug in de geschiedenis, naar het jaar 1929. In deze editie werd de Grand Prix verreden in het weekend van hemelvaart, waarbij de coureurs op donderdag in actie kwamen. De vrijdag werd gezien als een verplichte rustdag. Jarenlang stond de Grand Prix gepland in het weekend van hemelvaart, maar dat is geen vaststaand gegeven meer.

De organisatie voert nu diverse redenen aan, waaronder de bevoorrading van de horeca en een rustdag voor de inwoners van Monte-Carlo. Deze rustdag behoort inmiddels ook tot het verleden, want de Formule 2-coureurs racen op vrijdag wel door de straten van het prinsdom.

Belangrijkste reden voor de Formule 1 om vast te houden aan de oude opzet is simpelweg commercie. Een week lang is Monte-Carlo het middelpunt van de aarde voor de vermogende mensen. De haven ligt normaal gesproken vol met boten die miljoenen per strekkende meter kosten, de horeca viert hoogtij en iedereen die zakelijk gezien iets te vertellen heeft, strijkt er neer. Natuurlijk zal alles door het coronavirus anders zijn in 2021, maar de traditie blijft.

Het is niet het enige aspect waarin de Grand Prix van Monaco afwijkt van de standaard. Een F1-race moet minimaal 305 kilometer bedragen, maar in Monaco rijden de coureurs 78 ronden die goed zijn voor slechts 260 kilometer. De pitboxen zijn dramatisch klein en de veiligheidseisen zijn ver beneden de standaard door de moderne circuits. In de straten van Monte-Carlo gelden andere regels, ook anno 2021.

5 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Formule 1-podcast Nog volop werk aan de winkel voor Verstappen en Red Bull