Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Monaco 2024

Waarom de Formule 1 niet langer op donderdag traint in Monaco

De iconische Grand Prix van Monaco staat weer voor de deur, maar het weekend ziet er de laatste jaren iets anders uit dan vroeger. Voorheen was het namelijk traditie dat de vrije trainingen op donderdag plaatsvonden in plaats van op vrijdag, maar dat is niet langer het geval.

Leclerc Monaco
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Grand Prix van Monaco is ongetwijfeld één van de beroemdste autosport-evenementen ter wereld. De nauwe bochten van het stratencircuit volgen elkaar in rap tempo op en de race heeft vrijwel altijd verrassingen in petto, vooral omdat de baan de opperste concentratie van de coureurs vereist.

Aankomend weekend is het weer zover: de coureurs reizen na een weekend in de Italiaanse zon weer af naar Monaco. De coureurs zullen de straten van Monte Carlo trotseren voor de achtste race van het seizoen, al hoeven ze dit seizoen niet te rekenen op verrassingen. Er zijn, sinds het debuut van het circuit ruim 70 jaar geleden, amper wijzigingen doorgevoerd en alle coureurs weten dus wat hen te wachten staat.

Toch ziet het evenement er wel wat anders uit dan vroeger, want wat de planning betreft werd er over de jaren heen wel het een en ander veranderd. De opzet van het weekend kon de afgelopen jaren rekenen op de grootste verandering: het weekend begon oorspronkelijk op donderdag, maar de laatste jaren trappen de coureurs het weekend 'gewoon' op vrijdag af. Hoe zit dat precies?

Waarom trainen op donderdag?

In Monaco hadden ze een goede reden voor de donderdagtrainingen, want de Grand Prix van Monaco valt traditioneel gezien op dezelfde dag als de Monegaskische Hemelvaartsdag. De donderdag is daardoor een vrije dag voor de Monegasken, maar dat betekent ook dat vooral lokale bedrijven afhankelijk zijn van de vrijdag om de voorraden weer aan te vullen en zich voor te bereiden op het raceweekend. Hierdoor was de donderdag voor de Formule 1 de meest gunstige dag om het weekend op de baan af te trappen.

De Monegaskische Hemelvaartsdag vindt veertig dagen na Paaszondag plaats, waardoor de feestdag dit jaar eerder in mei al werd gevierd. De Formule 1 besloot in 2022 daardoor om de vrije vrijdag te schrappen en het vertrouwde driedaagse weekendschema weer in werking te stellen. De Formule 1-actie begint dit weekend dus ook 'gewoon' op vrijdag. 

De afgelopen seizoenen werd de kalender alsmaar verder uitgebreid en er komen elk jaar nieuwe circuits en extra Grands Prix bij. Het overvolle schema van de afgelopen seizoenen zorgt echter voor een groeiende druk op de schouders van de coureurs en teams, waardoor de vrije donderdag normaal gesproken een cruciale rol speelt in de voorbereiding op het weekend. Toen de trainingen al op donderdag begonnen werd de mediadag op woensdag gehouden, maar voor de teams zou dat allesbehalve gunstig zijn. Zeker wanneer Monaco onderdeel is van een 'double-header' en alles en iedereen van het ene naar het andere circuit moet, zou dit voor (logistieke) problemen kunnen zorgen.

De donderdag staat de laatste jaren dus weer als mediadag op de planning en die opzet lijkt de teams een stuk beter te bevallen. Na Imola hebben ze nu namelijk drie dagen om voor te bereiden op de actie in Monaco en dat zorgt voor iets meer ademruimte voor de coureurs én monteurs. Als we de Formule 1 mogen geloven zal de kalender de komende jaren rijkelijk gevuld blijven, dus de kans dat de donderdagtrainingen terug zullen keren is klein.

F2, F3 en Porsche Supercup

Waar de Formule 1 dus de donderdag gebruikt als mediadag, is dat niet geval voor de overige klasses. De Formule 2, Formule 3 én Porsche Supercup rijden allemaal een vrije training op de donderdag. De Formule 3 begint al om 13:30 uur. De Formule 2 start om 15:00 uur en de Porsche Supercup sluit de dag af om 16:30 uur.

Praat mee!

Viaplay
x
Horner Red Bull-teambaas velt oordeel over Perez: "We verliezen opties"