Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom de Grand Prix van Nederland in september plaatsvindt

Het hoge woord is eruit. De Nederlandse Grand Prix staat in 2021 weer op de Formule 1-kalender. Niet in mei, maar in september: 5 september om precies te zijn. Een schitterende datum, zo vertelt de circuitdirecteur van Zandvoort, Robert van Overdijk, aan RacingNews365. Hij vertelt over de opnieuw grootse plannen van de Grand Prix-organisatie.

Na 35 jaar had de Nederlandse Grand Prix dit jaar een spectaculaire terugkeer moeten maken in de Formule 1. Vanwege het coronavirus kon de race op Zandvoort in mei geen doorgang vinden en ook op de aangepaste kalender keerde de race niet meer terug. Het streven was volgens de organisatie namelijk om een groots oranje feest met volgepakte tribunes neer te zetten, maar vanwege de ontstane situatie kon dat niet worden gerealiseerd. In 2021 wordt er weer een nieuwe poging gedaan. Dit keer staat de race niet in mei, maar van 3 tot en met 5 september op de kalender. In gesprek met RacingNews365 vertelt circuitdirecteur Robert van Overdijk waarom de race op Zandvoort dit keer in september plaats moet vinden. "Het is een schitterende datum!", zo begint hij enthousiast. "Uiteindelijk hebben we altijd gezegd dat de race vooral is voortgekomen uit het enorme enthousiasme in Nederland ronde de Formule 1 en rond Max Verstappen." "Vanuit een heel duidelijk ondernemerschap, de Nederlandse sponsoren die er hun schouders onder willen zetten en omdat we er een gigantisch festival van willen maken, hebben we de race voor elkaar gekregen. Het Formula One Management (dat over de kalender beslist, red.) heeft gezien wat voor een potentie Formule 1 heeft in Nederland en dan is het ook het mooiste om de race af te werken met ruim 100.000 bezoekers per dag. Dat heeft natuurlijk de grootste kans als je het wat verder opschuift in het jaar", zo luidt zijn verklaring.

Onze voorbereiding is gericht op een vol huis

Robert van Overdijk

Het coronavirus is momenteel nog steeds in ons midden, maar Van Overdijk heeft er goede hoop op dat de storm in september al enigszins zal gaan zijn liggen en wijst naar het recente positieve nieuws over de ontwikkeling van een vaccin. Verder denkt hij dat de nieuwe datum van de race, 5 september, perfect aansluit op het hoogseizoen in de regio Zandvoort. "Daarmee denk ik dat de Grand Prix voor veel ondernemers de kers op de taart is na het hoogseizoen", glundert hij. Het streven voor de 100.000 bezoekers per dag staat dan ook nog steeds als een huis. "Daarom hebben we ook hard onderhandeld met de FOM om dit voor elkaar te krijgen." "Belangrijker nog", vervolgt Van Overdijk. "De FOM wilde dolgraag dat wij later in het jaar op de kalender zouden staan, omdat zij die zee van oranje straks ook willen zien. In september maak je daar meer kans op dan als je het gewoon in mei op de kalender zou laten staan." Maar wat als het virus nog steeds onder ons is? De circuitdirecteur wil nog niet te ver op de zaken vooruit lopen, maar Circuit Zandvoort focust zich op volle tribunes. "Niemand kan voorspellen hoe de situatie zich gaat ontwikkelen, maar alle zaken wijzen er op dat het einde een beetje in zicht komt. In onze voorbereiding streven wij gewoon naar een volledig vol huis. Dat is het enige waar we ons op richten. Wordt het tegen die tijd anders, dan zien we dat dan wel weer, maar dat verwachten we niet. Onze voorbereiding is gericht op een vol huis", benadrukt hij.

Viaplay
x
Tijdschema Formule 1 GP Spanje 2024