Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Sergio Perez

Waarom de stewards pas zo laat een 'zeldzame' straf uitdeelden aan Perez

Sergio Perez heeft uren na de kwalificatie een straf gekregen omdat hij de baan afsneed. Bijzonder, want normaal wordt er meteen gehandeld. De stewards leggen echter graag uit waarom ze tijdens de kwalificatie niet al ingrepen.

Perez Baku
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Sergio Perez begint de sprintrace niet vanaf plek vier, maar vanaf plek dertien, nadat hij een kleine drie uur na de kwalificatie een straf kreeg van de stewards, omdat hij in Q2 een overtreding had begaan. Hij had namelijk een bocht afgesneden, waardoor zijn rondetijd uiteindelijk verwijderd werd.

Raar, want normaal gebeurt dat bijna meteen, waardoor een coureur meteen weer waar hij aan toe is. Dit keer was dat dus niet zo. De stewards leggen uit waarom ze tot dit oordeel zijn gekomen en waarom ze de tijd niet meteen hadden afgepakt.

Perez sneed aan het einde van Q2 bocht acht af door vol over de kerbstones te gaan, maar dat was de wedstrijdleiding niet opgevallen tot aan het begin van Q3 en Perez wederom op de baan was om een gooi naar de poleposition te doen.

Dat kwam volgens de stewards omdat er dusdanig veel situaties zijn die tijdens de kwalificatie bekeken moeten worden. De videobeelden waren echter duidelijk en Perez had de regels overtreden, oordelen de stewards achteraf. Red Bull was het daar volgens hen ook mee eens.

Red Bull komt met tegenargument

Red Bull probeerde er nog wel iets tegenin te brengen. Ze meenden namelijk dat Checo weliswaar de baan af was gegaan, maar dat hij hier geen voordeel uit had behaald.

De stewards gingen daar in mee, maar oordeelden toch dat de Mexicaan een straf verdiende. Het incident was volgens hen namelijk een ander geval dan 'het behalen van een voordeel door de baan te verlaten', namelijk 'het verlaten van de baan zonder rechtmatige reden', wat onderdeel uitmaakt van dezelfde regel en waar juist voornamelijk in de kwalificaties op wordt gelet.

Bijzondere situatie

De stewards erkennen dat het een bijzondere en zeldzame situatie was, waarin een coureur doorstootte naar een segment van de kwalificatie waar hij helemaal niet hoort te zijn vanwege het overschrijden van de track limits in zijn snelste ronde. "Dit gebeurt niet vaak en recent is dit al helemaal niet voorgekomen."

Daarom hebben de stewards het geheel als een 'nieuwe situatie' bekeken. Het Red Bull-team benadrukte dat ze het risico hadden genomen door haar coureur in Q3 de baan op te sturen en de daarbij horende middelen ingezet, maar de stewards oordeelden dat dat niets aan de situatie veranderde.

Normaal gezien wordt de ronde in kwestie gewoon geschrapt en dat hebben de stewards nu ook gedaan. Omdat Perez als consequentie daarvan echter Q3 nooit gehaald zou hebben, hebben ze ook al zijn Q3-rondes naar de prullenbak verwezen, zo luidt de uitleg.

Forbidden

Weddenschappen Sergio Perez

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Oostenrijk 2022 RN365 Nieuwsdossier

30 reacties

Viaplay

Unibet
x
Kostenpost Perez vergezelt Stroll en Sargeant op teleurstellend F1-lijstje