Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Max Verstappen

Waarom de succesvolle shakedown van Verstappen zo belangrijk is

In de aanloop naar de Formule 1-wintertests in Barcelona – komende woensdag – houden de meeste teams een zogenoemde shakedown. Zo was Red Bull op Silverstone actief en Alfa Romeo op Fiorano. Racingnews365 legt het fenomeen uit.

Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Wees gerust, er is op zichzelf niets mysterieus aan een shakedown. Het is in feite niets meer en niets minder dan een kortstondige test, voor de test. Doet ‘ie het, of doet ‘ie het niet, zou je simpelweg kunnen stellen. Teams en coureurs krijgen tijdens een dergelijke sessie een eerste indruk van de nog maagdelijke bolide. Alle systemen worden stapje voor stapje beproefd en eerste indrukken uitgewisseld tussen coureur en engineer. Rustig rijden, serieus gas geven, uitrijden, de pit opzoeken. En dat meerdere malen. Dat is het stramien. Zo kun je de eerste haperingen en kinderziektes eenvoudig opsporen en verhelpen, voordat het echte werk begint.

Zo toonde Max Verstappen zich deze week erg tevreden over de shakedown met de nieuwe Red Bull RB16. "De eerste indruk was goed. Zodra je eenmaal de auto gestart hebt, volg je de normale procedures", aldus Verstappen. Teams combineren een shakedown in veel gevallen met een filmdag, waarbij promotiefilmpjes worden opgenomen voor zowel het team als de sponsoren en partners. Dat geeft de teams reglementair de ruimte om maximaal honderd kilometer af te leggen op het asfalt. Een gecombineerde shakedown/filmdag levert zo mooi wat extra en zeer kostbare technische informatie op.

"Het was 'maar' een filmdag”, zo liet Verstappen optekenen. “Maar het is toch belangrijk dat alles goed functioneert en je al iets van snelheid weet op te bouwen vóór je als team afreist naar Barcelona.”

En daarmee slaat de Nederlander de spijker op zijn kop. Met dank aan de gecombineerde shakedown en filmdag op Silverstone heeft Red Bull alvast een solide basis om op voort te borduren tijdens de eerste échte testdag op woensdag 19 februari op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Noem het een vliegende start. Niet zo gek dus dat meer teams deze mogelijkheid gretig omarmen. Want hick-ups en geklungel in Barcelona, als er écht kilometers gemaakt moeten worden en progressie moet worden geboekt, daar zit niemand op te wachten. Vraag het maar aan McLaren en Williams…

Bekijk hieronder de eerste meters van Max Verstappen in de nieuwe Red Bull.

4 reacties