Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Williams

Waarom de Williams-teambaas ondanks de laatste plek in het WK zeer tevreden is

Williams eindigde op de laatste plaats in het constructeurskampioenschap in 2022. Het befaamde team pakte echter wel acht WK-punten en volgens Williams-teambaas Jost Capito heeft het team juist dit jaar een grote stap vooruit gemaakt.

Capito Deckers Abu Dhabi
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Michael Potts

In Abu Dhabi blikte RacingNews365 op de vrijdagavond voorafgaand aan de Grand Prix met teambaas Jost Capito terug op het 2022-seizoen van Williams. De Duitser nam als altijd ruim de tijd om zijn mening te geven. Volgens Capito maakte Williams een goed seizoen mee, ondanks dat men als laatste eindigde in de strijd om de constructeurstitel der Formule 1. "Dit jaar behaalden we acht WK-punten, maar die punten behaalden we wel op eigen kracht. Dat aspect is een groot verschil met het jaar ervoor, waarin we ook punten behaalden, maar toen moesten we profiteren van uitvalbeurten bij andere teams. Dat was in 2022 niet het geval en dat heeft grote gevolgen gehad binnen het team", zo begint de Williams-teambaas.

"Dat heeft ervoor gezorgd dat de verwachtingen binnen het team compleet zijn veranderd. In 2021 waren we blij als we in Q2 terechtkwamen in de kwalificatie. Dit jaar kwamen we op een punt waarbij we zelfs teleurgesteld waren als we niet in Q3 terechtkwamen. Natuurlijk is die verandering van mentaliteit binnen het team geweldig om te zien en dit is ook de juiste manier om vooruit te gaan. Je ziet dat het team aan het groeien is. Wanneer je competitief wil zijn, is dit ook de mentaliteit die aanwezig moet zijn binnen een team."

Doordat Williams competitiever was in 2022, kon men meer racen met andere teams en het zorgde er ook voor dat de strategen binnen Williams een kans kregen om zich te onderscheiden. "Ik denk dat we dit jaar strategisch foutloos zijn geweest", kijkt Capito met duidelijke trots op het gezicht terug op die positieve verandering voor het team. "Gedurende de races hebben we briljante strategieën uitgevoerd. Het is mooi om te zien hoe goed dat verliep. Binnen het raceteam is de communicatie ook onwijs goed en dat is bijzonder om te zien."

"Door mijn komst en die van Sven Smeets als sportief directeur werden er automatisch veranderingen doorgevoerd. Wij zijn andere mensen en dus wilden we sommige dingen binnen het team automatisch ook anders aanpakken. Zulke processen zijn storend binnen het team, maar alles werd goed opgepakt en de communicatie bleef uitstekend verlopen. Dat was mooi om te zien en zo konden we ook snel aan de slag gaan met het uitvoeren van risicovolle strategieën. Het management wil dat vertrouwen schenken aan het team, ook al betekent dat dat we fouten kunnen maken. Dat hoort er echter bij en ik denk dat er binnen het team nu vooral een goede sfeer heerst."

Tijdens de races hebben we briljante strategieën uitgevoerd

- Williams-teambaas Jost Capito

Geen concrete doelen

Williams koos er in 2022 voor om geen grote doelen te stellen. Het jaar moest volgens Capito voornamelijk een basis leggen voor de toekomst: "Door de nieuwe regels waren we niet in staat om een duidelijke voorspelling te maken over de mogelijkheden in 2022. Er waren te veel onzekere factoren en daarom spraken we voorafgaand aan het seizoen af dat waar we ook zouden staan tijdens de eerste races van het jaar, we in de rest van het seizoen beter zouden moeten worden. Dat was het enige wat we konden meten en we zijn er in geslaagd om dat doel waar te maken."

"Gedurende het seizoen hebben we onze bolide namelijk verbeterd en hebben we een basis gelegd voor 2023. Ondanks dat de bolides richting volgend jaar weer iets gaan veranderen, hebben we wel duidelijk voor ogen wat we in de winter moeten verbeteren. Toch is het moeilijk om in te schatten waar we precies zullen staan, aangezien dat ook heel erg afhangt van wat de concurrentie doet. Hoeveel gaan zij zich verbeteren?"

"Daarom hebben we geen specifieke positie in het kampioenschap voor ogen. We kijken vooral naar hoe competitief we zijn. Het probleem van het scorebord is namelijk dat je ook wat races kunt hebben waarbij je met geluk veel punten pakt, maar daar willen we onze doelen niet aan ophangen. Voor ons is het belangrijk om competitief te zijn en om onszelf te verbeteren, ook ten opzichte van dit jaar. Dit doel heeft goed voor ons gewerkt dit jaar en daarom is dat ook het doel voor volgend seizoen", aldus Capito die van mening is dat het voor de grote teams veel makkelijker is om een specifieke klassering als doel voor ogen te hebben.

"Grote teams kunnen zich richten op een kampioenschap, zij kunnen de titel als doel hebben, maar dat is voor ons niet mogelijk. Het middenveld ligt zo dichtbij elkaar dat het lastig is om een concrete positie voor ogen te hebben. Je kunt namelijk onwijs competitief zijn, maar toch twee plaatsen lager eindigen dan waar je op basis van racepace toe in staat zou moeten zijn, puur door verschillende geluksfactoren. Ga je een concrete positie als doel stellen, dan ben je aan het gokken, dat terwijl competitiviteit en het verbeteren daarvan veel beter te meten is."

In het tweede gedeelte van het interview met Capito spreken we over de keuze voor zijn coureurs in 2023 en de befaamde race van Nyck de Vries voor Williams tijdens de GP van Italië in 2022. Dat vind je later terug op onze website.

Ook interessant:

Als Verstappen wat minder wint, is dat goed voor F1

In de nieuwste F1-podcast van RN365 blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk terug op het F1-seizoen 2022 en blikken ze al voorzichtig vooruit op volgend jaar. Misschien moet Max Verstappen dan maar wat minder winnen, zodat we nog wat meer spektakel zien in F1. Dat en meer bespreekt het trio in het nieuwste F1-luistervoer, dat je hieronder terug kan vinden in de player.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Williams

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Zet je wekker! Hoe laat begint de Grand Prix van Australië?