Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Williams

Waarom een radicale Williams-ingreep onwaarschijnlijk lijkt

Logan Sargeant weet al dat hij komend jaar niet meer bij Williams rijdt, maar ook voor dit seizoen lijkt het allerminst zeker dat de Amerikaan verder mag. Zijn snoeiharde crash leek de druppel voor teambaas James Vowles, maar Sargeant lijkt er mee weg te komen. Williams lijkt namelijk helemaal geen opties te hebben.

Sargeant crash & fire FP3 Zandvoort
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Wordt Logan Sargeant vervangen voorafgaand aan de Grand Prix van Italië? Het is een vraag die de Formule 1-paddock bezighoudt nu de teams afreizen naar Monza. Verschillende namen worden genoemd, maar heeft Williams wel iets te kiezen? Want de namen die genoemd worden, zitten vrijwel allemaal vast aan bepaalde contracten, waardoor het team uit Grove weinig echte keuzes lijkt te hebben.

Mick Schumacher, Liam Lawson, Franco Colapinto en zelfs Esteban Ocon. Het zijn de vier mannen die op dit moment het meest voor de hand lijken te liggen, maar hoe serieus is dat? RacingNews365 zet de situaties voor je op een rijtje.

Mick Schumacher

Laten we maar beginnen met de man die het meest genoemd wordt. De jongste F1-telg uit de legendarische Schumacher-familie reed in 2021 en 2022 al twee seizoenen Formule 1. Bij Haas maakte Mick Schumacher niet altijd de beste indruk en stond hij vooral bekend om de vele dollars die hij uit de portemonnee van het Amerikaanse team reed. Want crashen, dat deed Schumacher vaak.

Toch bleef Schumacher na zijn zijn exit actief in de Formule 1, als testcoureur bij Mercedes. In die hoedanigheid wordt hij dan ook door teambaas Toto Wolff naar voren geschoven als vervanger van Sargeant. De link is natuurlijk snel gelegd. Schumacher is onderdeel van de Mercedes-familie, waar ook Williams onderdeel van uitmaakt. Want het team uit Grove rijdt niet alleen met een Mercedes-motor, ook de versnellingsbak, ophanging en eigenlijk de hele achterkant van de FW46 is gemaakt afkomstig van Mercedes.

Echter 'vergeet' Wolff te benoemen dat Schumacher sinds dit jaar niet langer alleen aan Mercedes vast zit. De Duitser maakt sinds dit seizoen ook deel uit van het Hypercar-programma van Alpine en laten die nou net dit weekend een belangrijke race hebben op het Circuit of the Americas in Austin. Het Franse team zal een van hun coureurs niet zomaar afstaan, zeker niet vlak voor de start van een belangrijk weekend in het WEC. 

De tekst gaat verder na de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Liam Lawson

Een andere naam die vaker genoemd wordt is Liam Lawson. De Nieuw-Zeelander maakte vorig seizoen indruk als vervanger van de geblesseerde Daniel Ricciardo, maar moet dit seizoen opnieuw vanaf de zijlijn toekijken. Toch lijkt hij zich te kunnen opmaken voor een rentree in de Formule 1, want Helmut Marko liet zich ontvallen dat Lawson komend jaar in één van de vier Red Bull-auto's zit.

Dit jaar lijkt er echter geen mogelijkheid om eerder in te stappen bij Red Bull of Visa Cash App RB en dus lijkt een huurperiode bij Williams een ideale mogelijkheid voor Red Bull om haar grote talent te laten rijpen. Het zou niet de eerste keer zijn dat Red Bull en Williams aan zo'n constructie denken, want Alexander Albon werd in 2022 al 'uitgeleend' aan Williams.

Het grote verschil met toen is echter dat Williams een andere teambaas had én dat Alexander Albon op een zijspoor zat bij Red Bull. De Thai was eigenlijk wel klaar binnen de Red Bull-familie, maar werd op deze manier geholpen om terug te keren. Een talent als Lawson huren, dat in 2025 vrijwel zeker op de grid staat bij een concurrent van Williams, lijkt op dit moment niet een ideale keuze. Ook Mercedes zal hier niet blij mee zijn, aangezien men bij Red Bull dan inside-information krijgt over bepaalde onderdelen van de Zilverpijlen die verwerkt zitten in de FW46.

Esteban Ocon

Een aantal weken geleden kwam het verhaal naar buiten dat Esteban Ocon een stoeltje zou hebben gepast bij Williams. Dit om per direct Sargeant te vervangen en zo dus eerder te vertrekken bij Alpine. De Fransman heeft al het hele seizoen een haat-liefde verhouding met zijn huidige team en het aangekondigde vertrek heeft dit niet veel beter gemaakt. Na dit jaar trekt Ocon dan ook richting Haas.

En daar komt meteen de twijfel om de hoek kijken, want Alpine heeft in een eerder stadium vrij duidelijk gemaakt dat Ocon voorlopig nergens naar toe gaat. De Fransen houden hun coureur aan zijn contract en willen niet dat hij per direct bij een concurrent instapt. Dit om te voorkomen dat Williams alsnog boven Alpine in de constructeursstand komt. Ook zal Williams niet graag aan een coureur beginnen die nu een F1-contract op zak heeft voor komend jaar, bij een andere concurrent.

De tekst gaat verder na de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Franco Colapinto

Dan de laatste en meest verrassende naam: Franco Colapinto. De Argentijn maakt indruk in de Formule 2 bij MP Motorsport en maakte eerder dit jaar zijn F1-debuut tijdens de Grand Prix van Silverstone. Colapinto mocht toen in de auto van Sargeant de eerste vrije training afwerken. Colapinto is namelijk onderdeel van de Williams Academy en maakte in Silverstone een uitstekende indruk.

De 21-jarige Argentijn lijkt dus een makkelijke keuze, echter zit hij óók met een probleem: Colapinto heeft geen superlicentie. De jonge Zuid-Amerikaan kende niet bijster veel succes in de juniorklasses en heeft op moment van schrijven 34 licentiepunten achter zijn naam staan. Dat zijn er zes te weinig om in aanmerking te komen voor een F1-stoeltje. Uiteraard kan de FIA een uitzondering maken, echter lijkt dat in dit geval niet relevant. Vooral gezien het korte tijdsbestek tussen de GP van Nederland en die van Italië. In Monza barst komende vrijdag het geweld al los.

Uiteraard is het bij alle coureurs vast mogelijk om onder één of meerdere overeenkomsten uit te komen, echter stopt daar de juridische strijd nog niet. Want we moeten niet vergeten dat Sargeant 'gewoon' een contract heeft bij Williams en dus niet zomaar kan verdwijnen. Het team van James Vowles zal niet alleen een vervanger moeten aannemen, maar ook Sargeant moeten ontslaan, iets wat op zichzelf veel geld zal gaan kosten. De weg voor een nieuwe F1-coureur bij Williams lijkt dus helemaal niet zo waarschijnlijk als vooraf gedacht.

Ook bij In de Slipstream van Viaplay werd de situatie rondom Logan Sargeant besproken. Bekijk hieronder wat de mening was van de Kees van de Grint en Allard Kalff.

Ook interessant:

Alarmfase 1 voor Verstappen en Red Bull na nieuwe nederlaag

De Grand Prix van Nederland werd niet het feestje waar de Nederlandse Formule 1-fans op hadden gehoopt. Lando Norris wist met een grote voorsprong te winnen op Max Verstappen, die steen en been klaagde over de RB20.

Bekijk je de podcast liever als video? Dat kan hier!

Als Max Verstappen of één van je andere gekozen favoriete coureurs de GP van Azerbeidzjan wint, keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Red Bull presenteert snufje voor Verstappen in Bakoe