Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Waarom een Red Bull-'overstap' niet is uitgesloten voor F1-sensatie Colapinto

Vrijwel niemand had van zijn naam gehoord toen vlak voor de Grand Prix van Italië Williams hem naar voren schoof als vervanger van Logan Sargeant: Franco Colapinto. De Argentijn heeft sindsdien een daverende indruk achtergelaten, maar zit nog altijd zonder stoeltje voor komend jaar. Toch lijkt een pikante overstap naar de Red Bull-familie tot de mogelijkheden te behoren.

XPB 1312095 Hi Res
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Wanneer het stof is opgetrokken en men een blik werpt op de eindklassering van de Grand Prix van de Verenigde Staten, valt één ding weer op: Franco Colapinto eindigde op P10 en pakt zo wederom een punt. Het is een bevestiging dat Williams de juiste keuze heeft gemaakt om hem in te zetten als vervanger van Logan Sargeant. De jonge Argentijn maakt vanaf minuut één indruk, maar heeft één groot probleem: er lijkt geen stoeltje voor 2025 beschikbaar.

Het verhaal is natuurlijk bekend. Williams heeft haar line-up voor 2025 al bekendgemaakt en heeft grote plannen met zowel Carlos Sainz als Alexander Albon. Geen kans dus voor Colapinto bij zijn eigen team en ook bij het 'enige' team dat nog geen keuze heeft gemaakt, Stake F1/Audi, lijken de kansen zeer klein. Echter er is nog een team dat nog een stoeltje vrij heeft: Visa Cash App RB, het Red Bull-juniorteam dat 'normaal' gesproken alleen met coureurs uit het eigen opleidingsprogramma werkt. 

Het lijkt op voorhand dus mission impossible voor Colapinto om daarvoor in aanmerking te komen. De Argentijn is namelijk al erg lang onderdeel van het opleidingsprogramma van Williams en dat wil het team uit Grove ook zo houden. De gesprekken met Stake F1 zouden dan ook gaan over een leendeal en ook bij Red Bull lijkt dat de meest voor de hand liggende constructie. En dat om een aantal redenen.

Marko is fan

Al maanden schreeuwt Helmut Marko het van de daken: geef de jeugd een kans. Eindelijk lijkt de Oostenrijker zijn gelijk te krijgen, want Red Bull nam tijdens de herfststop afscheid van Daniel Ricciardo en verving hem door Liam Lawson. De Nieuw-Zeelander krijgt zes wedstrijden om zich te laten zien en zo kans te maken op zowel het stoeltje bij Red Bull óf Visa Cash App RB. En meteen gaf Lawson zijn visitekaartje af door negende te worden, nota bene na een forse gridstraf.

Het opent de deur voor een mogelijke rijderswissel bij Red Bull, die ook grote gevolgen zal hebben voor het zusterteam. Want als Lawson, die toch wel verzekerd lijkt van een stoetje in 2025, Sergio Perez moet gaan vervangen, komt er stoeltje vrij in de Red Bull-familie. Een logische kanshebber op het zitje naast Yuki Tsunoda is dan Isack Hadjar. De Fransman is een Red Bull-junior en staat momenteel tweede in het Formule 2-kampioenschap.

Toch is Colapinto zeker niet kansloos, want Helmut Marko is zeer gecharmeerd van de Argentijn. De Oostenrijker heeft de Williams-coureur al meermaals positief aangehaald in interviews en bekende zelfs dat hij in het verleden er aan heeft gedacht om Colapinto naar het Red Bull juniorenprogramma te halen. Wat niet meehelpt is dat Marko steeds minder invloed lijkt te hebben op de rijderskeuzes. Dat bleek wel uit de situatie omtrent Ricciardo. Het ontslag van de Australiër was namelijk, als het aan Marko had gelegen, al na de GP van Spanje doorgevoerd.

De tekst gaat verder na de foto.

			© XPBimages
	© XPBimages

Argentijnse markt

Een voordeel dat Colapinto met zich mee neemt ten opzichte van een coureur als Hadjar, is de Argentijnse markt. Het is jaren geleden dat de Argentijnse autosportfans iets te juichen hadden, maar die tijd halen ze nu met alle liefde en plezier in. Want de F1-gekte is toegeslagen in het Zuid-Amerikaanse land. Op zowel Monza, als Bakoe, Singapore en COTA waren de Argentijnse fans in grote getale aanwezig en luidkeels te horen.

Argentinië is een sportgek land en de jonge Colapinto is omarmd als een held. De overheid wil de Grand Prix van Argentinië nieuw leven inblazen en Williams haalde al vele nieuwe sponsoren binnen uit Zuid-Amerika. Dat kan voor Red Bull ook interessant zijn. Er gaan zelfs geruchten dat de sponsoren van Perez, die een grote markt vertegenwoordigen in Latijns-Amerika, ook met een schuin oog naar Colapinto kijken. Stopt Perez met Formule 1 of wordt hij uit de sport gezet door Red Bull, kan de jonge Argentijn een goed alternatief zijn.

De situatie Sainz

En dan is er nog de situatie Sainz. De Spanjaard moest al voor de eerste race van 2024 op zoek naar een nieuw team. Sainz leek te gokken op een kans bij een topteam, maar die kwam maar niet. Uiteindelijk koos hij voor het ambitieuze Williams, maar in de paddock wordt nog altijd gefluisterd dat er een bepaalde clausule in zijn contract zit, waardoor hij alsnog naar een topteam zou kunnen vertrekken.

Eén van de teams waar Sainz op hoopte was Red Bull, waar er eerder dit jaar sprake was van een vertrek van Max Verstappen. Mocht dat vertrek er komend jaar of later alsnog onverhoopt komen, zou Red Bull wel eens een goede troef in handen kunnen hebben richting Williams. Want wanneer Red Bull meewerkt aan de ontwikkeling van een Williams-talent, zal het team uit Grove toch ook minder moeilijk doen als men in Milton Keynes naar Sainz informeert? Sainz lijkt geen kans te maken op een Red Bull-zitje naast Max Verstappen, maar wordt ongetwijfeld overwogen als de Nederlander onverhoopt zou vertrekken.

Bovendien zijn de contacten tussen Williams en Red Bull goed en in het verleden werd Alexander Albon al eens een jaar 'uitgeleend' door Red Bull aan het team uit Grove. Het zou zomaar kunnen dat we voor 2025 eenzelfde soort deal gaan zien, maar dan de andere kant op...

Ook interessant:

De Grand Prix van de Verenigde Staten werd vooral een race tussen Max Verstappen en Lando Norris. Hoe hebben Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk de GP beleefd? Ze bespreken het in een gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast!

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull vs McLaren Marko hekelt McLaren-CEO: "Stookt bewust onrust"