Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Waarom er aan Newey's woorden over zijn toekomst getwijfeld mag worden

Adrian Newey gaf in Miami meermaals aan dat hij nog niet wist hoe zijn toekomst eruit zou zien en of hij nog wel in de Formule 1 actief zou blijven. Maar waarom zit hij nu dan al in gardening leave?

Newey Miami
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Red Bull kondigde recent aan dat Adrian Newey begin 2025 bij het team vertrekt. De topontwerper was naar eigen zeggen moe en zou achter de schermen ook niet blij zijn geweest met het gerommel binnen de top. Newey legde per direct zijn Formule 1-activiteiten neer en werkt alleen nog aan het ontwerp en de bouw van de RB17, de gloednieuwe hypercar van Red Bull.

Newey zei zelf het volgende over de redenen achter zijn vertrek. "De Formule 1 vreet aan je energie. 2021 was een zeer druk jaar wegens de strijd met Mercedes en de ontwikkeling van de RB18, de basis van de huidige generatie auto's. Er komt dan een punt dat ik dacht: 'ik ben een beetje moe'. Ik denk er al een tijdje over na, ook in de winter. Ik heb het geluk dat ik niet hoef te werken om te kunnen blijven leven. Ik werk omdat ik het leuk vind en het is nu het moment om een stap opzij te zetten."

Toch kan je je vraagtekens zetten bij die uitspraken. Vooropgesteld, Newey zal vast niet liegen, maar hij wordt wel hardnekkig in verband gebracht met een overstap naar Ferrari of Aston Martin. Dan helpt zijn huidige situatie mee om snel een overstap te kunnen voltooien...

Gardening leave

Wat is er aan de hand? Newey zit momenteel al in een verkapte gardening leave. Dat houdt in dat een technicus of een ander personeelslid een tijdje niet aan het werk mag zijn, om zo geen gevoelige informatie mee te nemen indien hij naar een ander team verkast. Red Bull-teambaas Christian Horner stelde in Miami dat Newey niet meer bij belangrijke briefings zat én geen toegang tot gevoelige data had.

Tevens werd in de aankondiging duidelijk dat Newey begin volgend jaar meteen mag overstappen. Als Red Bull hem aan zijn contract had gehouden, kon Newey waarschijnlijk pas in 2027 bij een ander team gaan werken. Zijn Red Bull-contract liep tot en met 2025 en normaal gesproken plaatst een team iemand dan, na overleg, minimaal een jaar in gardening leave.

Bij Newey is dat niet het geval. Natuurlijk kan je dat zien als blijk van waardering van Red Bull, zeker omdat Newey zo veel voor het team heeft betekend en ze hem veel gunnen. Het voedt alleen wel de geruchten dat Newey snel bij een ander team aan de slag wil gaan. In 2026 gaan de reglementen flink op de schop en de Brit kan nu dus volgend jaar mogelijk al zijn stempel op een ontwerp drukken. Als hij daadwerkelijk veel rust had willen pakken, had hij ook kunnen accepteren dat hij in 2027 pas weer terug kon keren.

Het is voorlopig nog gissen of Newey écht in de Formule 1 actief blijft en of er een duidelijke reden achter deze constructie zat. Vooral de geruchten rond een overstap naar Ferrari blijven aan, zeker omdat Newey eerder al aangaf dat hij graag bij de Scuderia én met Lewis Hamilton had willen werken. In 2025 heeft hij een unieke kans, of gaat hij toch voor rust? De tijd zal het leren...

Wat denk jij dat Newey gaat doen? Laat het weten in de poll!

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez