Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Waarom Australië geen antwoord geeft op de belangrijkste F1-vraag

Wie is het sterkste team in de Formule 1, achter Red Bull? Aan het begin van het 2024-seizoen heeft Ferrari een stapje voor, maar lijken ook McLaren, Mercedes en Aston Martin mee te strijden. De GP van Australië zal dit weekend echter nog geen duidelijk antwoord geven op wie zich dé uitdager van Red Bull en Max Verstappen mag noemen.

Australia 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Albert Park is dit weekend gastheer van de Grand Prix van Australië, de derde race in het F1-seizoen 2024. Het was jarenlang traditie dat de race in Melbourne het Formule 1-seizoen opende, maar sinds 2021 wordt het jaar in Bahrein gestart. Het heeft er wel alle schijn van dat in 2025 de eerste race wel weer 'Down Under' zal worden gereden.

Het was altijd moeilijk om de echte F1-pikorde te bepalen na de Grand Prix van Australië, toen deze race nog de seizoensopener was, vooral omdat het meer weg heeft van een stratencircuit en omdat er in de races na Melbourne meer winst te behalen viel voor de teams.

De situatie is dit jaar weer vergelijkbaar, ook al zijn er al twee races verreden in Bahrein en Saoedi-Arabië. In die GP's domineerden Red Bull en Max Verstappen en ging Ferrari telkens met de laatste podiumplaats aan de haal. Daarachter lijken McLaren, Mercedes en Aston Martin dicht bij elkaar te staan en zijn ze op zoek naar een mogelijkheid om ook naar het podium te rijden.

Hoe het er in Melbourne na de race op zondag ook voorstaat, de teams verwachten niet dat het een goed beeld geeft van de uiteindelijke pikorde. "Australië is een heel bijzonder circuit met een opvallende asfaltlaag", zegt McLaren-teambaas Andrea Stella. "Zodra er een druppel regen valt, wordt de baan erg glad."

Suzuka een betere graadmeter

Vooralsnog is geen regen voorspeld voor de race van dit weekend op Albert Park, maar het unieke karakter van het circuit blijft. In plaats van conclusies te trekken na deze race, kijken de teams nu naar ronde vier van het kampioenschap, op het circuit van Suzuka in Japan. Daar verwachten ze meer duidelijkheid te krijgen over de prestaties van hun auto's.

"In alle eerlijkheid, op de manier waarop de kalender dit jaar is ingedeeld, denk ik dat we na vier races een vrij goed idee zullen hebben", zegt Ferrari-engineer Jock Clear. "Japan is een geweldig circuit om een auto echt te testen. Op zo'n circuit kom je dus veel te weten."

De mening van Clear wordt gedeeld door Stella, die Japan ook ziet als een belangrijk moment om meer duidelijkheid te krijgen over de pikorde tussen de topteams. "Ik zou Australië niet classificeren als 'Oh, dat is een normaal circuit'", voegt Stella toe.

"Ik denk dat het een beetje een uitdaging wordt om het gemiddelde te berekenen van Bahrein, Saoedi-Arabië en Australië. En Japan wordt ook interessant. Het is een goede test en voor ons zal het een interessante zijn om te kijken waar we staan in Japan. Japan was erg goed voor ons in 2023 waar we P2 op de grid hadden." Oscar Piastri kwalificeerde zich toen voor teamgenoot Lando Norris, maar de Brit draaide de volgorde om in de GP, waarbij Verstappen vanaf poleposition won.

Praat mee!

Viaplay
x
'Verrassing' Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Verstappen in China