Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Waarom F1-teams keiharde straffen eisen tegen Red Bull als schuld bewezen wordt

Los van de actie op de baan gaat het tijdens het weekend van de Formule 1 Grand Prix van Singapore maar over één ding: het vermeende gesjoemel van Red Bull met de budgetlimiet. De meeste teambazen zijn het hardgrondig met elkaar eens over de kwestie.

Verstappen Singapore
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Red Bull wordt er van verdacht dat het de budgetcaps van 2021 en 2022 fors heeft overschreden. De concurrerende teams eisen opheldering over de kwestie en als Red Bull daadwerkelijk schuldig wordt bevonden, eisen ze om uiteenlopende redenen ook zware straffen.

Hoewel niemand Red Bull schuldig acht voordat dat bewezen wordt, willen ze wel de onderste steen boven krijgen. Want, zo redeneren ze massaal, het voordeel is op meerdere vlakken enorm en die voorsprong neemt men nog langdurig mee.

Toto Wolff is duidelijk in gesprek met Sky Sports: "We rijden met oude onderdelen en we kunnen niet de ontwikkelingen doorvoeren die we graag door zouden voeren", zo begint hij, om vervolgens ook het persoonlijke (en daarmee het meest pijnlijke?) aspect te benoemen.

"We hebben binnen onze organisatie afscheid moeten nemen van 40 collega's en die worden allemaal gemist. Het is een enorme opgave om binnen de limiet te blijven, en als andere dat dan niet doen... Elk miljoen is een enorm nadeel."

Volgens Wolff gaat elk F1-team de mazen in de wet uitbuiten als een team in overtreding weg komt met enkel een lichte straf, wat die straf ook moge zijn.

Kleinere teams roepen FIA eveneens op tot ingrijpen

Teambaas Jost Capito wordt geciteerd door Motorsport-Total als hij aangeeft dat wat hem betreft dit soort overtredingen kwalijker zijn dan overtreding op de baan: "Dit heeft immers invloed op een heel seizoen."

Echter, hij vindt niet dat Red Bull de wereldtitel bij de coureurs moet verliezen als het team schuldig wordt bevonden: "Als je in 2021 te veel uitgeeft, heeft dat vooral een positief effect op 2022", vervolgt Capito, die straffen die van invloed zijn op het huidige kampioenschap wel passend zou vinden. "Als er regels zijn overtreden, moet de FIA daarom wel snel handelen."

Alfa Romeo-teambaas Fred Vasseur is het met zijn collega's eens dat deze kwestie geen speelruimte toestaat: "We moeten hier heel strikt in zijn. Als je 300 gram te licht bent, wordt je al gediskwalificeerd", zo plaatst hij het vermeende vergrijp in perspectief.

"Dus als dit werkelijk aan de orde is, moet de FIA ingrijpen. 200.000 dollar kan al genoeg zijn voor een flinke update waarmee tot een paar tienden per ronde gewonnen kan worden. En dat voordeel draagt een team voor meer dan één race met zich mee."

Ook interessant:

Waarom de coureurs de GP van Singapore de zwaarste race op de kalender vinden

De Grand Prix van Singapore is een bijzondere race op de kalender, onder andere doordat het een 'nachtrace' is. Het is compleet in contrast met de Europese races en vooral de laatst gereden race in Monza. De race op het Marina Bay Street Circuit wordt door de coureurs vaak gezien als de zwaarste race op de kalender. In deze video leggen we uit waarom.

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Red Bull

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Singapore 2022 RN365 Nieuwsdossier

30 reacties

Viaplay

Unibet
x
RN365 F1-podcast Verstappen en Red Bull gaan de lat in 2024 nog hoger leggen