Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Ferrari na haar desastreuze seizoensstart toch nog hoopvol is

Ferrari is in jaren niet zo slecht begonnen aan een Formule 1-seizoen als dit jaar. Hoewel de situatie er niet goed uitziet, blijft het team optimistisch over haar kansen in 2023.

In de eerste drie races van het Formule 1-seizoen scoorde Ferrari slechts 26 punten, waarmee ze achter Red Bull, Aston Martin en Mercedes de vierde plaats bezetten in het kampioenschap van 2023. Gekeken naar het aantal punten is dit de slechtste start van een F1-seizoen in de afgelopen tien jaar, maar toch blijft men optimistisch. De kersverse Ferrari-teambaas Fred Vasseur heeft namelijk genoeg indicaties voor een snelle wederopstanding van het iconische Italiaanse team. Waarom heerst er toch wat optimisme na een dramatische start? Een overzicht.

Topsfeer en goede vooruitzichten

Dat Ferrari slecht is begonnen aan het nieuwe Formule 1-seizoen, daar kan niemand omheen. Moraal binnen het team blijft echter belangrijk, hoe het ook gaat bij een renstal, en tot blijdschap van Vasseur blijft dit moraal zeer goed. "De sfeer binnen het team is heel goed", zegt hij voor de microfoon van onder andere RacingNews365. "Iedereen is ontzettend gemotiveerd en gefocust." "De coureurs steunen iedereen goed en het moraal blijft hoog. Ook John (Elkann, voorzitter Ferrari) en Benedetto (Vigna, CEO Ferrari) zijn zeer positief, vertrouw me daar maar in. De resultaten zijn natuurlijk niet zoals we hadden gehoopt, maar we blijven samenwerken in onze zoektocht naar verbetering." Vasseur legt uit dat de Scuderia met enige tevredenheid is vertrokken uit Australië, dit terwijl er nul punten zijn gescoord. "We hebben goede gesprekken gehad met het team over de positieve punten van het weekend. We scoorden geen punten, maar hebben qua performance wel een grote stap gemaakt." "Ook zijn er nog veel races te gaan en moeten we vooral naar de toekomst kijken", aldus de Ferrari-teambaas, die hierbij wil benadrukken dat het team sneller is geworden dan tijdens de start van het seizoen. In Melbourne scoorde het team weliswaar geen punten, maar aan de snelheid lag het niet direct: Charles Leclerc viel uit in de openingsronde na een touché en Carlos Sainz kreeg een late straf waardoor hij vanaf P4 buiten de punten viel.

Ook op zaterdag kan Ferrari verbeteren

Een goed raceweekend begint bij geslaagde voorbereidingen in de vrije trainingen, maar op zaterdag begint het echte werk tijdens de kwalificatie. Ook hier heeft Ferrari volgens Vasseur kansen laten liggen, wat de teambaas met het glas halfvol bekijkt: er is namelijk ook hier ruimte voor verbetering. Die verbetering hoeft niet gevonden te worden bij Sainz en Leclerc, maar juist bij het team. De Fransman legt uit dat Ferrari fouten heeft gemaakt in Melbourne op zaterdag. "We hebben een lange discussie gevoerd over de kwalificatie en hieruit kwam dat we de sessie niet goed hebben aangepakt als team. De voorbereidingen kunnen veel beter en als dat lukt, dan is er meer potentie." Sainz en Leclerc kwalificeerden zich op respectievelijk de vijfde en de zevende plaats, wat voor Ferrari relatief slecht is. In 2023 is het echter de werkelijkheid tot nu toe, maar volgens Vasseur mogen we de komende races steeds wat meer verwachten op zaterdag.

Updates en mogelijk verbetering in Bakoe

De 'lentestop' in de Formule 1 biedt volgens Vasseur tijd om de data van de GP van Australië te analyseren, zodat er in Bakoe al het nodige wordt veranderd. "Ik ga natuurlijk niet precies zeggen wat", lacht de Ferrari-teambaas. "We willen wat consistenter zijn en in Bakoe gaan we op zoek naar bevestiging." Mogelijk wil Ferrari dit bereiken met een aantal upgrades. "We hebben goede updates in de pijplijn en we gaan later dit seizoen zien hoe dat uitpakt. We zijn continu bezig met het vinden van verbetering en daar is ook nog ruimte voor", aldus Vasseur.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"