Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Pierre Gasly

Waarom Gasly een tweede kans verdient naast Verstappen

Pierre Gasly heeft sinds hij is teruggezet naar AlphaTauri twee verbluffende seizoenen afgewerkt in de Formule 1. De Red Bull-familie is laaiend enthousiast over de kwaliteiten van de Fransman, die ook in 2022 voor het zusterteam van de Oostenrijkse renstal zal rijden. Hoe blijft hij keer op keer verrassen en wat biedt dit hem voor de nabije toekomst?

Gasly Turkey
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool/Getty Images

Halverwege het Formule 1-seizoen van 2019 werd Pierre Gasly na tegenvallende resultaten bij Red Bull teruggezet naar Toro Rosso. Bij de Oostenrijkse renstal ging het niet zoals gepland, maar eenmaal terug bij het zusterteam schitterde hij vrijwel direct. Nog voor het einde van het seizoen stond hij op het podium tijdens de GP van Brazilië, waarbij hij na een chaotische slotfase Lewis Hamilton achter zich kon houden in de Toro Rosso-bolide.

In 2020 deed hij hier nog een schepje bovenop door de Grand Prix van Italië te winnen, de tweede overwinning voor het team wat sinds dat jaar bekend staat als AlphaTauri. Ook in 2021 haalde Gasly het podium in misschien wel zijn beste en meest consistente seizoen ooit. Zeer regelmatig stond de razendsnelle Fransman in de kwalificatie achter de topteams en ook in de race scoorde hij vrijwel altijd punten.

Door de prestaties van de afgelopen seizoenen kan niemand om zijn talent heen. Het lukte niet in zijn korte carrière bij Red Bull, maar na extreem consistent te rijden sinds zijn degradatie heeft hij wederom de interesse gewekt van meerdere prominenten binnen de Red Bull-familie. Een promotie is nog altijd mogelijk, maar er schijnt ook interesse te zijn vanuit andere F1-teams.

Gasly is niet alleen enorm belangrijk op het asfalt

De kwaliteiten van Gasly gaan verder dan alleen snel zijn tijdens een kwalificatie of race. Teambaas Franz Tost is lovend over zijn coureur en zijn toewijding naast het asfalt, want de input van de 25-jarige coureur is enorm belangrijk voor AlphaTauri. "Hij blijft zichzelf verbeteren, jaar na jaar", zei Tost tegen onder meer RacingNews365 toen hem gevraagd werd naar het verbluffende 2021-seizoen van Gasly.

"Als je hem nu hoort praten over de technische aspecten van de auto tijdens een debrief... Hij heeft nu die ervaring. Dit is belangrijk voor een coureur om te snappen, vooral vandaag de dag met de ingewikkelde bolides, de krachtbron en alles daaromheen. Hij heeft een heel hoog niveau van kennis bereikt op aerodynamisch gebied, mechanisch gebied én op het gebied van de krachtbron."

Deze kennis is zeer belangrijk voor AlphaTauri. De input van de Fransman draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van de bolide. Tost is dan ook enorm tevreden over zijn coureur. "Hij verandert zeer veel in de cockpit om het resultaat nog eens te optimaliseren. Ik vind dat Pierre bij de beste Formule 1-coureurs van het moment behoort."

Marko houdt Gasly goed in de gaten

De lovende woorden van Tost worden ook gehoord bij Helmut Marko, de baas van het coureursprogramma van Red Bull. Als Gasly blijft presteren zoals afgelopen jaar, dan heeft hij meerdere opties. Zowel binnen als buiten de poule van het energiedrankjesmerk. Marko benadrukt in ieder geval dat Gasly niet zomaar wordt losgelaten, wat maar aangeeft hoe belangrijk hij is binnen Red Bull.

"Ter verduidelijking, we hebben een optie in het contract van Gasly tot aan 2023 waar we ook gebruik van zullen maken", zei Marko toen er geruchten in de rondte gingen over een mogelijke overstap van Gasly naar een ander team. "Alle andere geruchten zijn onzin."

De Oostenrijker vond 2021 het beste seizoen tot nu toe van Gasly. Wie complimenten krijgt van Marko, weet dat hij goed bezig is. "Hij is extreem belangrijk als eerste coureur van AlphaTauri. Het team is daardoor een topteam geworden in het middenveld." Later liet Marko weten dat er twee opties zijn voor Gasly in de toekomst: of hij wordt losgelaten en mag een ander team 'kiezen', of hij mag weer voor Red Bull gaan rijden.

Het is in ieder geval een feit dat Marko, Tost en de prominenten binnen de Red Bull-familie zeer te spreken zijn over het talent. Als Gasly dit weet vast te houden in 2022, dan lijkt het onvermijdelijk dat er bij Red Bull gekeken wordt naar het vervangen van Sergio Perez, die immers geen eigen 'product' is uit het Red Bull-programma. Voor nu is de Oostenrijkse renstal tevreden met de Mexicaan, maar het is nog maar de vraag hoelang de 31-jarige coureur bij het team wordt gehouden. Gasly lijkt in ieder geval naast Perez een van de favorieten voor het felbegeerde stoeltje naast Verstappen.

De vraag is of hij dan wel weet te schitteren naast Max, of dat hij wederom in zijn schaduw komt te staan en onder de druk bezwijkt. Een tweede kans verdient hij in ieder geval wel.

Poll

Gasly verdient een tweede kans als teamgenoot van Verstappen

keer gestemd

Ook interessant:

Deze coureurs zouden Hamilton kunnen vervangen bij Mercedes

Gaat Hamilton na het verpletterende verlies in Abu Dhabi zijn racehelm aan de wilgen hangen? Zo ja, zou hij door deze coureurs vervangen kunnen worden bij Mercedes.

15 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Formule 1-podcast Nog volop werk aan de winkel voor Verstappen en Red Bull