Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Hamilton de belangrijkste man naast hem 'ontsloeg' en hoe het weer goedkwam

Lewis Hamilton en zijn vader Anthony Hamilton zijn superclose en vroeger was sr. de monteur, manager en reispartner van de nu zevenvoudig wereldkampioen. Toen Hamilton de F1 bereikte, moest hij echter even afscheid nemen van zijn vader.

Lewis Hamilton is onafscheidelijk met zijn familie en dat is niet gek ook: tijdens de jonge carrière van de coureur ging het gezin samen op pad naar de races van Lewis. Zijn vader, Anthony Hamilton, was hiermee een zeer belangrijk onderdeel van het pad richting de Formule 1, maar eenmaal daar aangekomen moesten de twee afstand nemen van elkaar. In de Jay Shetty podcast legt Hamilton openhartig uit hoe ze vroeger samen op pad gingen, waarom hij soms even een vader nodig had in plaats van een manager en waarom hij zijn vader heeft 'ontslagen'. "Mijn vader had op een gegeven moment vier banen zodat we konden blijven karten", zo trapt Hamilton af als hem ernaar wordt gevraagd in de podcast. "De meeste karters rond die periode kwamen uit de arbeiders klasse, al zaten er ook meer vermogende kinderen tussen met wat beter materiaal en betere monteurs. Mijn vader was mijn monteur." "Het was hij en ik on the road samen met mijn stiefmoeder Linda. Zij zorgde ervoor dat we gegeten en gedronken hadden en dat soort dingen. Het was eigenlijk een familie-uitje: we deden het allemaal als gezin en we reisden samen met mijn broer (Nicolas, red.). Hij is een mega inspiratie!" Vader Anthony had ondertussen een aantal onmisbare taken naast het asfalt. "Hij was ook mijn manager tot ik de Formule 1 bereikte en we hebben daar zo hard voor gewerkt. Zijn werkroutine was inspirerend: om te zien hoe hard hij werkte van 's ochtends tot 's avonds en dat hij met zo weinig slaap toch mijn kart weer aan het voorbereiden was... het was fantastisch om te zien."

Toch miste Hamilton iets

Met Anthony als monteur en manager was er wel iets anders in de onderlinge band tussen Hamilton en zijn vader. "Het was lastig voor hem om te laten zien dat hij van me hield. Soms wil je gewoon een knuffel van je vader, weet je, terwijl je dit soort dingen meemaakt", zo vervolgt de Mercedes-coureur. In de Formule 1 veranderde de verhoudingen tussen Lewis en Anthony, dit vooral door de gigantische media-aandacht en het voorbereiden hierop. "Tijdens het karten en autoracen ben je niet bezig met leren hoe met de media om te gaan. Je wordt voor de leeuwen gegooid." "Op dat moment had ik geen management naast mijn vader. Mijn stiefmoeder boekte de vluchten, maar ik had geen PR-medewerker die me zou beschermen tegen of voorbereiden op dit alles. Het rijden, daar was ik dan wel weer goed in", lacht Hamilton, om vervolgens weer serieuzer door te gaan. "Ik maakte fouten. Als kind sta je opeens volop in de aandacht van de media en daar moest ik ineens van alles over leren, wat lastig was op jonge leeftijd." "Je wil een normaal leven, maar dat is niet meer mogelijk rond die tijd. Toentertijd botsten mijn vader en ik erg met elkaar en wilde ik vooral dat het echt mijn vader zou zijn. Dus ook iemand om lol mee te maken en te lachen, iets wat we heel lang niet hadden gedaan. Uiteindelijk besloot ik toen dus om meer ruimte te nemen en zelf wat keuzes te maken."

Hamilton: "Mijn vader is de eerste die ik bel"

Afstand nemen was volgens Hamilton nodig, maar de band met zijn vader werd er zeker niet minder op. Integendeel. "We hebben er hard aan gewerkt om weer samen te komen en nu hebben we misschien wel de beste band ooit. Hij is de eerste persoon die ik bel als ik klaar ben met een race, want ik weet nog altijd hoe het sinds de allereerste dag was." "Er zijn dagen waarop ik me niet goed genoeg voel, terwijl men me dan vertelt dat ik al zeven wereldtitels heb. Toch zijn er dagen waarop ik twijfel. Kan ik het nog? Ja, dat soort gesprekken moet ik ook met mezelf aan kunnen gaan, maar mijn vader is er ook voor me. Soms zeg ik iets negatiefs, maar hij is er voor me om me in mezelf te laten geloven." "Het is belangrijk voor mensen om zulke mensen om je heen te hebben. Ik sta achter mezelf en omring mezelf met positieve mensen en we gaan door", aldus Hamilton.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"