Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Waarom Hamilton en Mercedes op een vervelende scheiding afstevenen

Lewis Hamilton kent een moeilijke start van zijn laatste Formule 1-seizoen bij Mercedes. Het kan echter nog veel erger worden...

Hamilton out of Quali China
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Lewis Hamilton had zijn laatste seizoen bij Mercedes niet slechter kunnen starten en het lijkt steeds duidelijker te worden dat er geen succesvol afscheid in zit. Mercedes worstelt al meer dan twee jaar met de auto en na de eerste races van dit seizoen lijkt het opnieuw niet mogelijk om Red Bull in te halen. Hamiltons beste resultaat is de zevende plaats tijdens de seizoensopener in Bahrein en een tweede plaats in de sprintrace in China.

In Saoedi-Arabië, Japan én China zat er niet meer in dan de negende plaats, terwijl Hamilton in Australië ook nog eens uitviel met een motorprobleem. En vanaf nu kan het alleen nog maar erger worden...

Terug naar de realiteit

De sombere start van Hamilton leek tijdelijk ten einde te zijn in China, waar hij zich als tweede kwalificeerde voor de sprintrace en op dezelfde positie over de streep kwam. De zevenvoudig wereldkampioen werd even later echter weer met de realiteit geconfronteerd, want in de kwalificatie kwam hij niet verder dan de achttiende plaats.

Het is een feit dat Hamilton moeite heeft over één ronde, want hij wist teamgenoot George Russell pas één keer te verslaan in de kwalificatie, terwijl hij nog niet voor Russell wist te finishen in de hoofdraces. In China vond er ook nog eens een bijzondere situatie plaats. Hamilton merkte op dat hij met een hele andere set-up reed dan Russell, die dat op zijn beurt weer weerlegde.

Wat er ook echt aan de hand was of was er ook achter de voortdurende problemen van Hamilton zit, niets heeft hem ervan weerhouden om te zeggen dat hij zijn Mercedes-periode op een hoog niveau wil afsluiten. De zevenvoudig wereldkampioen wil zich ook tot het einde maximaal inzetten, maar hoe realistisch is zo'n scenario?

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Afbouwen

Wanneer Hamilton de onderste regionen van de top tien blijft bivakkeren, zou er een gevoel van berusting en een verandering in focus kunnen ontstaan. Hoewel er geen reden is om aan zijn inzet te twijfelen, begint Hamilton volgend jaar aan een nieuw, lucratief avontuur bij Ferrari. Daar wordt hij teamgenoot van Charles Leclerc na één van de grootste transfers uit de geschiedenis van de Formule 1.

De realiteit van die beslissing wordt snel voelbaar en Hamilton gaat zich ook een buitenstaander voelen wanneer hij niet meer bij de vergaderingen over de auto voor 2025 aanwezig mag zijn. Dat beleid is traditie wanneer een coureur naar een rivaliserend team vertrekt, maar Mercedes is jarenlang zijn thuis en zelfs natuur geweest. Daarom is het een onnatuurlijk scenario voor hem wanneer hij niet centraal staat in de discussies.

Voeg daar het rijden in niemandsland aan toe en de situatie zou al snel ongemakkelijk kunnen worden voor Hamilton. De omstandigheden zullen snel veranderen in een onbekende situatie voor de 39-jarige coureur. Misschien hoopt Hamilton zelfs dat zijn laatste optreden bij Mercedes eerder vroeger dan later komt, hoe emotioneel het ook zal zijn. Het maakt wel een einde aan de pijnlijke periode die in het verschiet ligt.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Italiaanse media loven 'magische' Verstappen: "Menselijke factor maakt het verschil"