Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom het Mercedes-duo beter scoort dan de coureurs van Ferrari

Tijdens de Grand Prix van Japan verzekerde Mercedes zich van het constructeurskampioenschap, de zesde op rij voor het Duitse fabrieksteam en de derde met het rijdersduo Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Doordat beide coureurs hun plek kennen binnen het team, kunnen zij beter presteren dan het meer dan eens ruziënde rijdersduo van concurrent Ferrari.

Sinds het seizoen van 2017 heeft Mercedes de huidige coureurs in dienst: Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Bottas vulde het gat op van Nico Rosberg, die na het behalen van de wereldtitel van 2016 zijn helm aan de wilgen hing. Met de komst van Bottas keerde de rust terug binnen Mercedes, dat gewend was aan de continue strijd tussen Hamilton en Rosberg. In de afgelopen drie seizoenen is de renstal niet op een intern conflict te betrappen. De coureurs zijn elkaar nog niet tegengekomen op het circuit en ook onderling hebben Hamilton en Bottas veel respect voor elkaar. Hun rolverdeling is voor de races altijd duidelijk en ze zitten elkaar niet in de weg als de een sneller is dan de ander. Bottas gaat zonder moeite aan de kant voor Hamilton, maar ook andersom geeft de Brit zijn teamgenoot de ruimte als hij sneller is. Zelf is Hamilton erg te spreken over zichzelf en Bottas als teamgenoten. In gesprek met Speedweek.com verklaart de vijfvoudig wereldkampioen dat Mercedes veruit het beste rijdersduo heeft van de F1-grid. "Valtteri en ik, dat werkt gewoon. Hij wordt elk jaar sneller en ik moet elk jaar nieuwe konijnen uit de hoge hoed toveren om hem voor te blijven. Een betere balans tussen de coureurs zie ik niet terug bij andere teams." Daarmee doelt Hamilton onder meer op het rijdersduo van naaste concurrent Ferrari. De Italiaanse renstal heeft voor het eerst sinds lange tijd weer twee coureurs in dienst die beide strijden voor het predicaat 'eerste rijder' binnen het team. Aan het begin van dit seizoen bezat Sebastian Vettel deze titel, maar door het seizoen heen maakte hij onnodige fouten en liet teamgenoot Charles Leclerc steeds vaker zien uit welk racehout hij gesneden is. De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bij Ferrari zitten ze met de handen in het haar: laten we onze coureurs met elkaar racen, of moeten we er een voortrekken? En als het team voor de tweede optie kiest, welke coureur moet dan de voorkeursbehandeling krijgen? De strubbelingen binnen Ferrari kwamen pijnlijk aan het licht tijdens de Russische GP, toen zowel Leclerc als Vettel via de boordradio kibbelden over het al dan niet nakomen van teamorders. Hoe de renstal de situatie oploste verdiende allerminst de schoonheidsprijs. Terwijl de Italiaanse snelkookpan overkookte, hield Mercedes zijn hoofd koel en behaalde het team in Rusland de achtste één-twee van het seizoen. Die rust binnen de renstal werpt zijn vruchten af. Met de overwinning van Bottas en een derde plaats voor Hamilton tijdens de GP van Japan heeft Mercedes het constructeurskampioenschap voor de zesde keer op rij gewonnen. Ook zijn de coureurs nog de enigen die kans maken op de wereldtitel bij de coureurs. Hamilton en Bottas zullen nooit beste vrienden worden, maar als teamgenoten weten ze wat ze aan elkaar hebben om het optimale resultaat te behalen. Hamilton omschrijft de relatie met zijn team als 'zeer volwassen'. Ook volgend jaar zullen de Brit en Fin naast elkaar rijden bij Mercedes. Als het fabrieksteam weer een competitieve auto bouwt en de coureurs de rust onderling weten te bewaren, dan is het zeker niet onmogelijk dat het team de zevende constructeurstitel op rij zal halen. Luister hieronder naar de nieuwste F1-podcast van RacingNews365, waarin Tom Coronel, Joe van Burik en Rudy van Buren terugblikken op de veelbesproken Grand Prix van Japan.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"