Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Haas F1 Team

Waarom het vertrek van Steiner rampzalig kan zijn voor de F1

Heeft de beslissing van Haas om te breken met teambaas Guenther Steiner nog meer gevolgen?

Steiner Qatar
Column
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De breuk tussen Guenther Steiner en Haas heeft de afgelopen tijd geleid tot een stortvloed van steun van fans via sociale media. De voormalige teambaas heeft een cultstatus gekregen sinds het eerste seizoen van de Netflix-docu Drive to Survive uitkwam. Daarbij was Steiner een van de gezichten van de serie vanwege zijn uitgesproken persoonlijkheid.

De beslissing van Haas-eigenaar Gene Haas kan een ramp betekenen voor de Formule 1 in een tijd waarin het wanhopig probeert zijn groeiende schare fans te behouden te midden van de dominantie van Red Bull en Max Verstappen.

De cultheld

Netflix is een openbaring gebleken, niet alleen voor de F1, maar ook voor de sport in het algemeen. Drive to Survive heeft de trend in gang gezet waarbij documentaires worden gebruikt om sportkampioenschappen te promoten. De PGA Tour Golf, Six Nations Rugby en ATP Tennis zijn allemaal gevolgd.

Het grootste deel van het succes van de serie is te danken aan de persoonlijkheden die erbij betrokken zijn. De producenten zullen ongetwijfeld met vreugde hebben toegekeken toen Daniel Ricciardo vorig jaar weer een stoeltje kreeg bij AlphaTauri. De Australiër en Steiner zijn tenslotte de twee hoofdrolspelers, samen met Red Bull-teambaas Christian Horner.

Het vertrek van Steiner zal de Formule 1 en Netflix zorgen baren, want hij was een echte cultheld. Al sinds hij in het eerste seizoen van Drive to Survive in Australië de kwinkslag 'we zien eruit als een stelletje w******s' maakte, waren de fans verknocht aan zijn aanstekelijke persoonlijkheid.

Zijn interacties met zijn coureurs zijn berucht geworden en hebben ervoor gezorgd dat een nieuwe generatie F1-fans verliefd is geworden op de sport.

Waarom is dit slecht?

Waarom zou de F1 zich nu zorgen maken? De reacties op sociale media sinds de aankondiging van het vertrek van Steiner zijn zeer negatief. Het geeft een nieuwe generatie kijkers een reden om de Formule 1 de rug toe te keren als hun favoriete persoonlijkheid niet meer te zien is. In een tijd waarin er onenigheid is over de vraag of de kijkcijfers blijven groeien of niet, omdat Red Bull de concurrentie vermorzelt, is dit niets minder dan een nachtmerrie voor de F1.

Steiner's populariteit was zo groot dat hij gastcommentaar gaf bij NASCAR-races, wat een opening creëerde voor niet-traditionele Amerikaanse F1-fans, hij heeft een bestseller uitgebracht gebaseerd op het F1-seizoen van 2022 en hij verscheen in Amerikaanse talkshows.

Al die toegang die F1 had, vooral in de Verenigde Staten, is verloren gegaan met het vertrek van Steiner. Tegelijkertijd wordt er gesproken over de toelating van Andretti Cadillac Racing tot de Formule 1.

Met drie races in de Verenigde Staten zal Liberty Media wanhopig op zoek zijn om de Amerikaanse relaties zo sterk mogelijk te houden. Alles wijst er echter op dat dit gevaar loopt en het vertrek van Steiner zal de stemming alleen maar verergeren.

Het kan verstandig zijn voor de F1-bazen om een manier te vinden om Steiner terug in de sport te krijgen. Maar of en hoe dat uitpakt, valt nog te bezien.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning tijdens de Grand Prix van Bahrein. Zal Verstappen wederom zegevieren in Bahrein? Als de Nederlander wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
# Coureur Punten
# Team Punten
Volledige stand
x
Lewis Hamilton verklaart mislukte kwalificatie: "Niet leuk om mee te rijden"