Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Max Verstappen in Mexico wél kans maakt op de overwinning

Max Verstappen heeft dit weekend de mogelijkheid de legendarische Jim Clark te evenaren, door zijn derde overwinning op het Autodromo Hermanos Rodriguez te pakken. Red Bull mag dan de afgelopen wedstrijden amper hebben meegedaan om het eremetaal, in Mexico liggen er wel degelijk kansen voor de Nederlander.

Voor Max Verstappen liggen in Mexico genoeg kansen voor het grijpen, om verschillende redenen. In dit artikel neemt RacingNews365 onder de loep om uit te lichten hoe Verstappen dit weekend, na een aantal tegenvallende wedstrijden, mogelijk weer kan schitteren. De Mexicaanse racetempel speelt de Honda-motor in de kaart Sinds zijn terugkeer in de Formule 1 heeft Honda weinig succes gekend in Mexico, maar dat kan dit weekend wel eens veranderen. Door de hoge ligging van het circuit – het parkoers ligt op bijna 2.300 meter boven de zeespiegel, veruit het hoogst van alle locaties op de kalender – is de lucht er bijzonder ijl, wat zorgt voor een aantal karakteristieke gevolgen. Allereerst moeten de motoren van de teams harder werken, omdat ze door de 'dunne lucht' in zekere zin naar adem snakken. Wanneer een team gedurende het seizoen aan vermogen tekortkomt, wordt dit verschil in Mexico genivelleerd. Hierom heeft Red Bull het in de voorbije jaren goed kunnen doen op het Autodromo Hermanos Rodriguez, toen het nog met de minder krachtige Renault-motoren reed. Dit jaar ligt achterin de Red Bull een krachtbron van Honda die eveneens aan vermogen mist. Enerzijds wordt het enorme voordeel van Ferrari verkleind, anderzijds wordt Red Bull minder gedupeerd door de zescilinder van Honda.

Red Bull kan een aerodynamische slag slaan De ijle lucht heeft daarnaast ook grote invloed op de situatie omtrent aerodynamica. Door de hoge ligging van het circuit zijn er daar ongeveer een kwart minder luchtmoleculen aanwezig, waardoor de druk lager is en de aerodynamische elementen minder effectief werken. Mexico is een low-downforce-circuit, maar dit weekend zien we geen minimaal vleugelwerk, maar juist enorme vleugels, om het gebrek aan downforce tegen te gaan. Een team als Red Bull, dat op aerodynamisch gebied zeer vaardig is, maar aan vermogen mist, kan in Mexico dus zijn slag slaan, aangezien de aerodynamica bepalend kan zijn voor het team dat als beste uit de bus komt. Met deze feiten in het achterhoofd, heeft Verstappen dus meer kans op een overwinning dan normaal gesproken.

Verstappen presteert zelf uitmuntend op het circuit In zijn debuutjaar in de Formule 1 in 2015 liet Max Verstappen al zien dat hij zich wel thuisvoelt op het circuit in Mexico-Stad. De Limburger, toen nog in een Toro Rosso, kwam in de kwalificatie tot een achtste positie en eindigde in de race als negende. Het was echter in de vrije training dat weekend waar hij zijn waarde bewees: in aanloop naar de kwalificatie reed hij de snelste tijd. In de jaren daarna verging het hem qua resultaten alleen maar beter. Wanneer hij in 2016 achter het stuur van de Red Bull kruipt, komt hij in Mexico tot een vierde plaats na een start vanaf P3. Het jaar daarop scoort hij zijn eerste zege op het Autodromo Hermanos Rodriguez, om vervolgens in 2018 hetzelfde te doen. In beide gevallen vertrekt Verstappen van de tweede stek. Zijn overwinningen in Mexico behoren daarbij tot de meest dominante van zijn loopbaan tot dusver. In 2017 reed hij Valtteri Bottas op bijna twintig seconden, vorig jaar hield hij Sebastian Vettel ruim zeventien seconden achter zich. Eenmaal in vrije lucht is de Red Bull-coureur onhoudbaar. Wil je meer te weten komen over de Grand Prix van Mexico en de kansen van Max Verstappen? Luister dan de nieuwe Formule 1-podcast van RacingNews365, met Tim Coronel, Jeroen van Inkel en Joe van Burik.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"