Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Waarom Max Verstappen zo loyaal is aan Helmut Marko

Max Verstappen sprong tijdens het weekend van de Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië nadrukkelijk op de bres voor Helmut Marko. Waar komt die loyaliteit vandaan?

Verstappen Marko
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Toen er een kleine 24 uur lang het gerucht ging dat Helmut Marko weleens geschorst kon worden door Red Bull, een gerucht dat nota bene de wereld in werd geholpen door Marko zelf, was het Max Verstappen die vierkant achter de Red Bull-teamadviseur ging staan. Hij stelde dat Marko móést blijven, omdat hij een 'steunpilaar' van het team was en is, en hij voegde eraan toe dat zijn eigen aanblijven bij het team voor een groot deel afhankelijk is van de aanwezigheid van Marko.

Of die comments van Verstappen er direct aan bij hebben gedragen dat Marko voorlopig nergens naartoe gaat, is speculeren, maar de Nederlander gaf wel heel duidelijk een statement af aan iedereen de de positie van Marko aan het wankelen zou willen brengen. 'Kom je aan Marko, dan kom je aan mij', zo laat het zich lezen. Natúúrlijk ga je daar als Red Bull niet zomaar aan voorbij als het grootste uithangbord van jouw merk zoiets roept.

Marko dankte een dag later Verstappen voor zijn mooie woorden, die hem zichtbaar goed deden. Verstappen is dus bereid om voor Marko door het vuur te gaan en vice versa, maar waar komt die wederzijdse loyaliteit vandaan? Aan de basis van die inmiddels vriendschappelijke relatie ligt de 'gok' die Marko nam in 2014 door de toen 16-jarige Max Verstappen vast te leggen voor Red Bull. Ja, er werd door meerdere partijen aan hem getrokken, maar Marko was de enige die iets kon bieden waar anderen het nog te vroeg voor vonden: een F1-zitje.

Foto gaat verder onder tekst.

			© XPBimages
	© XPBimages

Geen bullshitverhalen

Met zeventien lentes op de teller debuteerde Verstappen bij Toro Rosso in de Formule 1 en van meet af aan maakte hij indruk met zijn rauwe tempo. Dat rauwe vertaalde zich ook nog in foutjes, maar mag het? Marko zag die door de vingers door naar het grotere geheel en de wat langere termijn te kijken. Kritiek van buitenstaanders legden de twee gebroederlijk naast zich neer, wetende waar ze naar toe aan het werken waren.

Dat was in eerste instantie een Red Bull-zitje, iets waar Marko Verstappen sneller dan gedacht aan hielp. Na slechts vier races in 2016 werd hij gepromoveerd naar de hoofdmacht, dit ten koste van Daniil Kvyat. Wederom stond Marko aan de wieg van dit plan. Sindsdie reed Verstappen dus alle races voor Red Bull, het beste bewijst van zijn loyaliteit aan Red Bull, maar daarmee ook aan Marko.

Het talent was er dus, maar toen Verstappen debuteerde had hij nog niet de volwassenheid die hij nu wel tentoonspreidt. Daarom was het zeer welkom dat vader Jos hem voortdurend bijstond, maar in Marko vond Verstappen een tweede vader; een man die hem bijstond en beschermde, ook, maar vooral als Jos er niet was. Ze vonden elkaar daarbij ook in het feit dat ze allebei zeer rechtdoorzee zijn en het hart op de tong hebben, iets waar ze beiden zeer om bekend staan.

"Helmut is wel een soort vader voor me ja. Ik heb een hele goede relatie met hen allebei en met Helmut... Hij zegt wat hij denkt, is altijd rechtdoorzee en daar hou ik wel van. Met hem geen bullshitverhalen", zo sprak Verstappen ooit in een exclusief interview met RacingNews365, nog voordat hij zijn eerste wereldtitel boekte.

Hoewel er een leeftijdsverschil van 54 jaar tussen beiden bestaat, matchen de karakters dus gewoon goed met elkaar, of zoals teambaas Christian Horner het ooit typeerde in gesprek met het magazine Formule1.nl: "Helmut is een beetje als Max’ grootvader, de oudere wijze man. Die twee liggen elkaar gewoon heel goed, terwijl mijn relatie met Max meer operationeel van aard is."

Zonder Marko had Max dus nooit zo vroeg in de Formule 1 gezeten en zonder Marko had Verstappen wellicht binnen welk F1-team dan ook niet de ruimte gekregen om zich te ontplooien zoals hij die wel bij Red Bull heeft gekregen. En dat is iets dat de nu drievoudig wereldkampioen niet zal vergeten en wat hij met de manier waarop hij achter Marko gaat staan misschien wel terug wil betalen.

Praat mee!

Viaplay
x
Max "Wolff zei tegen Verstappen: 'Neem Marko mee naar Mercedes'"