Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Mercedes de 'raketmotor' van Hamilton niet heeft gebruikt

Tijdens de Grand Prix van Qatar reed Lewis Hamilton niet met zijn gloednieuwe Mercedes-motor. De Duitse renstal legt uit waarom de titelkandidaat het moest doen met een ouder model.

In Brazilië kreeg Lewis Hamilton een gloednieuwe Mercedes-krachtbron. Het nieuwe exemplaar hielp hem duidelijk op Interlagos, want met indrukwekkende topsnelheden reed hij naar de overwinning nadat hij de race startte vanaf de vijftiende plaats. In Qatar werd de nieuwe motor echter weer omgeruild voor een oude. Andrew Shovlin, de Trackside Engineering Director van Mercedes, legt uit waarom de Duitse renstal ervoor heeft gekozen om een oud exemplaar in de W12-bolide te monteren. Volgens de ingenieur wordt de krachtige nieuwe motor bewaard voor de laatste twee circuits op de kalender, waar motorvermogen belangrijker is. "Van de laatste drie circuits heeft Qatar de minste lange rechte stukken, minder rondetijd vol gas en verschrikkelijk veel bochten", zegt Shovlin in de race-debrief. "Het voordeel dat je in Qatar krijgt van de krachtbron is daardoor veel kleiner dan op de andere twee resterende circuits." De motor wordt gespaard voor de slotraces in Saoedi-Arabië en in Abu Dhabi.

Minder slijtage voor de Mercedes-motor

De betrouwbaarheid van de Mercedes-krachtbron is al enige tijd een hot topic binnen de Formule 1-wereld. Valtteri Bottas moest al meermaals zijn verbrandingsmotor laten wisselen en ook Hamilton zit met vijf nieuwe (verbrandings)motoren boven de toegestane drie exemplaren. "We proberen de kilometers te balanceren tussen de beschikbare motoren", vervolgt Shovlin. "We wilden er zeker van zijn dat als we de minder krachtige motor nog een keer zouden gebruiken, dat we er dan minder last van zouden hebben. Daarnaast betekent het dat we in de laatste twee races we het meeste vermogen tot onze beschikking hebben", zo sluit hij af.

Viaplay
x
RB Ontevreden Marko sluit vervanging Ricciardo niet uit: "Complex onderwerp"