© Mercedes AMG

Nieuwsoverzicht

Waarom Mercedes helemaal geen schijnbeweging maakte in de pitstraat

03 sep. 2018 14:15 René Oudman 0 reacties
Het zag er vreemd uit. De complete pitstopbrigade van het team van Mercedes rende naar buiten in rondje twintig, waarop even later ook de monteurs van Ferrari zich de pitbox uit spoedden. Terwijl Kimi Raikkonen zijn eerste en enige pitstop maakte, reed Lewis Hamilton echter door. Een trucje van Mercedes?

Het antwoord daarop is een volmondig nee. Mercedes kon niets anders dan reageren op Ferrari, in plaats van zelf de toon zetten. Raikkonen ging immers aan de leiding van de race, Hamilton volgde de Fin.

Het idee van Mercedes was om het tegenovergestelde te doen van wat Ferrari van plan was en het simpelweg hinderen van haar Italiaanse concurrent was daarbij niet aan de orde. Ga maar na: als Hamilton ook binnen zou komen nadat Raikkonen de pitstraat in trok, dan had de Brit onmogelijk voordeel kunnen halen uit het feit dat zijn tegenstander naar binnen kwam. Beide heren stonden dan namelijk tegelijkertijd stil en ervan uitgaande dat de crews van Ferrari en Mercedes geen fouten zouden maken, zou de afstand tussen beide rijders gelijk blijven.

Door eerder naar binnen te komen kon Hamilton mogelijk een undercut proberen, dat was de reden waarom Mercedes naar buiten rende. Ferrari besloot echter op hetzelfde moment Raikkonen naar binnen te halen en zodoende verdween de mogelijkheid voor Hamilton om een undercut te plaatsen als sneeuw voor de zon. Wat restte voor de viervoudig wereldkampioen was doorrijden, om de race op een andere manier naar zich toe te trekken.

Hamilton opteerde uiteindelijk voor de overcut, een situatie waarbij de achterliggende partij een stuk langer doorrijdt dan haar voorganger. Dat bleek een nóg mindere strategie, ware het niet dat Mercedes-teammaat Valtteri Bottas de kastanjes uit het vuur kwam halen voor Hamilton. Waar de Brit slechts een handjevol tienden achter Raikkonen reed toen de laatstgenoemde naar binnen kwam, daar had hij ettelijke seconden (zes om precies te zijn) achterstand bij het naar buiten rijden.

Van voorbedachten rade was dus absoluut geen sprake, iets wat raceleider Charlie Whiting tegenover de Britse pers beaamde. “Mercedes was van plan een pitstop te maken, dat werd ook zo doorgegeven. Het was een strategische keuze om niet naar binnen te rijden en dat hebben wij ook als dusdanig beschouwd.” Normaliter kan de wedstrijdleider een straf uitdelen aan teamleden die zich zonder reden in de pitstraat (dus buiten de box) bevinden.

Al met al kwam het voor Hamilton dankzij het uitstekende blokwerk van collega Bottas op zijn pootjes terecht en kon de 33-jarige ondanks zijn slechtere strategie alsnog zegevieren.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen