Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Waarom Mercedes niet luisterde naar mopperende Bottas

Valtteri Bottas toonde zich tijdens de Grand Prix van Frankrijk over de boordradio zeer verbolgen over het feit dat hij niet gehoord werd toen hij voor die race een tweestopper opperde. Volgens Trackside Engineering Director Andrew Shovlin was de éénstopper voor heel Mercedes de logische optie op zondagmorgen.

Verstappen Bottas Perez
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

In de debrief van Mercedes gaat Trackside Engineering Director Andrew Shovlin in op de vraag waarom Mercedes niet voor een tweestopper is gegaan: "Eerlijk gezegd dachten we tijdens de briefing met de coureurs op zondagochtend dat het een éénstopper moest worden, waarbij we wel rekenden op het nodige bandenmanagement."

Echter, volgens Shovlin gooide het weer roet in het eten: "Er was regen gevallen voor aanvang van de race, de wolken bleven hangen en daarom was het veel, veel kouder. Dat maakte dat de vooras opeens de beperkende factor werd. De balans neigde veel meer naar onderstuur en dat maakte dat de voorste banden er veel sneller aan gingen."

Shovlin legt vervolgens uit waarom er dan tijdens de race niet voor werd gekozen om niet net als Max Verstappen alsnog voor de tweestopper te gaan. In beide gevallen is 'Sergio Perez' het toverwoord: "Sergio was later gestopt en stond dus op relatief verse banden. Hamilton zou hem na een tweede stop op de baan in hebben moeten halen. Verstappen ging makkelijk aan Perez voorbij, maar die luxe zou Lewis natuurlijk niet gehad hebben. We waren bang dat hij te veel tijd verloren zou hebben als hij dat zou hebben geprobeerd."

En voor Bottas geldt hetzelfde. "Als we hem nog een keer naar binnen hadden gehaald, zoals hij had gevraagd, dan waren zijn banden maar vijf rondjes verser. We hadden Bottas bovendien op de medium-band moeten zetten, waarmee hij geen voordeel had over Perez voor wat betreft de levensduur van de banden. Ook hij had dan moeten dealen met het snelheidsvoordeel van Red Bull op de rechte stukken."

Bekijk de volledige video-debrief van Mercedes in de video hieronder:

Ook interessant:

Video: Zo werkt het hybridesysteem van een Formule 1-motor

De power units van de F1-auto's zijn zeer complex, maar hoe werken de hybride systemen? Wat is de ERS, wat doet de MGU-H of MGU-K? Wij leggen het uit in onderstaande video.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Frankrijk 2021 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen moet oppassen voor overmoedige Perez