Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Perez de perfecte teamgenoot is voor Verstappen

Het Formule 1-seizoen van 2023 is het derde jaar waarin Sergio Perez de trouwe teamgenoot is van Max Verstappen. Misschien is het wel de beste teamgenoot die de tweevoudig wereldkampioen kan wensen. Dit is waarom.

Sergio Perez is nog ten minste tot en met 2024 de teamgenoot van Max Verstappen bij Red Bull. Als het zo goed blijft gaan als in 2022, dan is de kans groot dat we de Mexicaan ook na '24 nog bij het topteam zien rijden. Never change a winning team, toch? Natuurlijk gaat niet alles 100% goed binnen het team, maar in de ogen van Verstappen is Perez misschien wel de perfecte teamgenoot.

Relatie met Verstappen is (meestal) goed

De band tussen Verstappen en Perez is zeer goed, zelfs na een akkefietje in het afgelopen Formule 1-seizoen. Nadat laatstgenoemde coureur vermoedelijk met opzet crashte in Monaco wilde Verstappen hem niet voorbij laten gaan in Brazilië. Even was er wat spanning bij Red Bull, maar dat was een race later alweer bijgelegd. Verder is er eigenlijk nooit iets aan de hand tussen de twee coureurs. Ze assisteren elkaar waar mogelijk, wat al een aantal keer heeft geleid tot prachtige momenten. Zo zal de verdedigingsactie van Perez op Lewis Hamilton tijdens de GP van Abu Dhabi in 2021 de boeken ingaan als een van de beste wingman-acties ooit in de F1 en was het mede dankzij Perez dat Red Bull in 2022 de constructeurstitel veroverde. Het zorgt voor rust bij het topteam na een periode waarin dat absoluut niet altijd het geval was. Na wat gestuntel met coureurs die maar kort voor Red Bull reden, denk aan Pierre Gasly en Alex Albon, kan het team nu bouwen op een solide en meerjarige line-up.

Red Bull is tevreden

Zoals net al genoemd: er is rust bij Red Bull. Vooral in het Formule 1-seizoen van 2022 was dit belangrijk, want in het jaar waarin praktisch alles verandert door nieuwe reglementen is het niet wenselijk om ook nog eens een nieuwe coureur in dienst te nemen. Perez mocht blijven na een succesvol eerste seizoen bij het team en dat is natuurlijk geen verrassing. De top van Red Bull, vooral Christian Horner, is meer dan tevreden met Perez. In principe doet hij alles wat het team hoopt van een 'tweede coureur'. Punten scoren voor het kampioenschap. Uiteindelijk maakt het Red Bull niet heel veel uit wie er kampioen wordt bij de coureurs, als het maar een van de twee eigen coureurs is. Nog belangrijker is natuurlijk het constructeurskampioenschap, daar worden de miljoenen verdeeld. Wat had Perez beter kunnen doen? Misschien de tweede plaats in het WK veroveren afgelopen jaar, maar ja: wie kijkt er over een paar jaar nog wie er tweede of derde was in 2022? De rust, de prestaties en geen interne conflicten zorgen voor een stabiele situatie bij Red Bull, wat het topteam naar een nét wat hoger niveau tilt. Daar zijn ze ongetwijfeld blij mee.

Perez heeft genoeg ervaring

2023 wordt alweer Perez' dertiende seizoen in de koningsklasse van de autosport. Hij is daarmee een van de meest ervaren coureurs op de F1-grid en dat is natuurlijk belangrijk binnen een team. Twee ervaren coureurs zorgt voor de vaker genoemde stabiliteit en vooral voor slimmere keuzes in de race. Waar een onervaren coureur statistisch gezien nog wat vaker inschattingsfouten maakt of bijvoorbeeld onnodig crasht, is dat bij de oudere coureurs wat minder vaak het geval. Ook dat scheelt bij Red Bull. Voor de punten, maar ook voor de eindafrekening onder de budgetcap. Veel crashen is niet goedkoop natuurlijk, kijk naar Mick Schumacher... Ook de nodige ervaring binnen Red Bull zelf is belangrijk. Perez kent het team, de personen en hij heeft een band met ze opgebouwd. Dat werkt toch wat soepeler dan het geval is met iemand die net nieuw is bij een team.

Snel, maar niet té snel

Misschien wel het belangrijkste argument in waarom Perez de ideale teamgenoot is voor Verstappen. Red Bull heeft een snelle coureur nodig naast de Nederlander en dat is Perez zonder twijfel. Hij scoort waar nodig, staat regelmatig naast Max op het podium en gekeken naar 2022 werden er ruimschoots genoeg punten gescoord voor het kampioenschap. Ook in de kwalificaties staat de Mexicaan er vaak bij, waardoor Red Bull meerdere kanten op kan met de strategie in de race. Een snelle coureur naast de bewezen razendsnelle Verstappen werkt natuurlijk goed. Maar het is ook handig dat Perez niet té snel is. Het ideale scenario voor een Formule 1-team is één coureur die voor de overwinningen en de titel gaat en een nummer twee die er telkens net niet bij komt, maar wel netjes achter de nummer één aanrijdt. Kijk naar Hamilton en Valtteri Bottas, eerder bij Mercedes. Dat is Perez nu ook bij Red Bull. Natuurlijk wil hij het zelf liever anders zien en voor de titel strijden, maar dat heeft er nog niet ingezeten. Perez is een snelle nummer twee, maar vooralsnog wel een duidelijke nummer twee. Gaat dat in 2023 veranderen?

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje