Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix China 2024

Waarom Red Bull een snelle oplossing voor problemen Verstappen verwacht

Het was niet de dag van Max Verstappen in China. De Nederlander worstelde in de regen en moest het met de vierde plaats doen in de sprintkwalificatie. Toch verwacht Red Bull dat ze de problemen snel op kunnen lossen, maar is dat optimisme terecht?

Verstappen sprint China
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Max Verstappen en Sergio Perez kwamen tijdens de sprintkwalificatie in China niet verder dan de vierde en zesde tijd. In de regen gleed vooral Verstappen alle kanten op en maakte Perez een foutje in zijn laatste run, waardoor er verrassend geen Red Bull in de top drie staat. In droge omstandigheden was Red Bull het snelste team, in de regen ineens niet meer. Lando Norris ging er met de eerste plaats vandoor.

Helmut Marko snapte na afloop helemaal niets van Verstappens problemen. "Beide auto's waren qua bandenspanning identiek aan elkaar, maar toch steeg bij Perez met de seconde de bandentemperatuur. Hij was ook competitief en had zonder zijn uitglijder ook vooraan kunnen staan. Max daarentegen kreeg geen moment temperatuur in zijn banden. Waarom? Dat weten we niet. Het is onverklaarbaar."

En toch verwacht de adviseur dat Red Bull de problemen snel kan oplossen, mede omdat de auto van Verstappen na de eerste vrije training al onder handen werd genomen. Marko onthulde dat ze 'een fout' hadden gevonden en dat de aanpassingen leken te werken. Die waren wel voor droge omstandigheden bedoeld. Hoe zit het met optimisme als het eventueel opnieuw regent? "We zijn optimistisch dat we alsnog weten te achterhalen waarom we vandaag geen temperatuur in de banden wisten te krijgen."

Nieuw sprintformat

Dat optimisme komt niet uit de lucht vallen. Verstappen heeft dit seizoen al vaker problemen gehad op vrijdag, om er in de kwalificatie en de race gewoon weer te staan. Red Bull ontdekt doorgaans vrij snel problemen en weet de zogenaamde sweet spot vaak genoeg te vinden. De sprintrace wordt dan een mooie test voor de kwalificatie en de race.

Marko lijkt met zijn claim namelijk ook te verwijzen naar de nieuwe parc fermé-regels in een sprintweekend. De sprintkwalificatie mislukte, maar Red Bull krijgt zaterdag, indien het weer regent, de kans om na de sprintrace de set-up te veranderen. Vorig seizoen had Verstappen de rest van het weekend met dezelfde set-up moeten rijden, nu mogen de monteurs weer sleutelen.

Het is ook een voordeel dat de bandenspanning van Perez en Verstappen hetzelfde was. Binnen een team wordt de data gewoon naast elkaar gelegd en is men in dit geval vaak in staat om eventuele verschillen te vinden. Stel dat Perez op een andere manier zijn banden opwarmt, kan Verstappen dat ook toepassen tijdens een natte kwalificatie. Vergeet ook niet dat simcoureurs in de fabriek bepaalde zaken gaan testen.

Al met al is het dus niet zo vreemd dat Marko en Red Bull zo optimistisch zijn. In droge omstandigheden waren Verstappen en Perez de snelste coureurs, zeker over één ronde. Combineer dat met oplossingen voor natte omstandigheden én de matige longrun in de eerste vrije training en Verstappen heeft alle kans om zondag gewoon zijn vierde zege van het seizoen te pakken. Er is nog geen man overboord.

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2024

Wie wint de Grand Prix van China 2024?

Speel mee en maak kans op een prachtige drivers cap van Max Verstappen!

Speel mee

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez