Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Max Verstappen

Waarom Red Bull het contract van Verstappen zó vroeg al wil verlengen

Na de Grand Prix van Abu Dhabi waarin Max Verstappen met Red Bull beslag legde op zijn eerste coureurstitel, gingen de balletjes vrij snel rollen. Verstappen ging voor een Red Bull-contract voor het leven en Helmut Marko gaf aan razendsnel om de tafel te willen gaan zitten. Vanwaar die haast?

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Max Verstappen is een Red Bull-coureur en is dat in de Formule 1 ook altijd geweest. Sterker nog, dat was hij al toen hij gedurende de laatste Formule 3-races van 2014 door Red Bull werd opgepikt, waarna hij voor het jaar erop bij Toro Rosso werd geplaatst. Zijn contract met Helmut Marko en consorten werd meerdere keren verlengd. Momenteel dient hij een contract uit dat hem tot 2023 aan Red Bull verbindt.

Dat betekent dat hij in theorie de komende twee jaren nergens naartoe gaat, maar als het aan Red Bull en Max Verstappen ligt verandert dat evengoed niet vanaf 2024. Verstappen riep na de gewonnen GP van Abu Dhabi al dat hij dit nog zeker vijftien jaar met Red Bull wilde blijven doen en Helmut Marko gaf aan snel om de tafel te willen gaan zitten. In beide gevallen geldt dat het geen geluiden zijn die voor het eerst klonken. Gedurende het seizoen riep de Nederlander al vaker dat hij geen enkele reden zag om verder te kijken dan Red Bull.

Waarom wachten?

Met het soort stelligheid dat beide partijen tentoonspreiden, kun je je afvragen: waarom wachten? Dat zullen Verstappen en Red Bull ook denken. Juist na het winnen van de wereldtitel, waarna bij iedereen de euforie ongekend groot is, moet het lekker voelen om aan die onderhandelingstafel plaats te nemen. Het gevoel van 'er zit nog meer in het vat' is ongetwijfeld aanwezig en met dat in het achterhoofd is een nieuwe handtekening een prachtige kroon op het werk.

"En zijn beste jaren moeten nog komen", voegde teambaas Christian Horner dan ook toe aan alle lofuitingen, om vervolgens aan te geven dat hij er naar uitkijkt om nog lang met Max Verstappen te racen. Red Bull had volgens Marko van het management van Verstappen die wens van vijftien jaar nog niet, maar hij gaf in gesprek met ServusTV breed lachend aan dat daar wel over te praten viel.

Verstappen is 'hot property' in F1

Het zijn woorden die Red Bull-teambaas Christian Horner de voorbije jaren al regelmatig in de mond nam: 'hot property'. De Nederlander is de meest gewilde coureur van het moment en is dat mogelijk al jaren. Voorheen was dat om zijn status als supertalent, nu om zijn status als wereldkampioen. Max Verstappen wordt door velen beschouwd als de beste F1-coureur van het moment en met alle kansen om nog verder door te groeien, doe je er verstandig aan jezelf van zijn aanwezigheid te verzekeren als die kans zich aandient. En ondanks alle lofuitingen over en weer voorkomt het natuurlijk ook gewoon dat hij toch onverwachts wordt weggekaapt.

Met Verstappen als 'hot property' zal Red Bull echter diep in de buidel moeten blijven tasten. Ja, de onderlinge relaties tussen het team en Max Verstappen zijn belangrijker dan het papierwerk, precies zoals Horner aangaf, maar uiteindelijk zal er ook financieel iets tegenover moeten staan. Het afgelopen seizoen verdiende Verstappen met een geschat salaris van 25 miljoen dollar al geen kinderachtige boterham, maar met een wereldtitel achter je naam is het toch makkelijker onderhandelen. De kans is groot dat zijn inkomen opnieuw fors stijgt. Bekijk hier hoeveel de Formule 1-coureurs bij benadering in 2021 verdienden.

Red Bull heeft wat te bieden

Dat Red Bull alle redenen heeft om voor Verstappen te (blijven) gaan, is duidelijk. Maar waar kan Red Bull, los van een aantrekkelijk loonstrookje, op zijn beurt mee schermen naar Verstappen toe? Genoeg in ieder geval. Verstappen zit in een zetel bij Red Bull. Hij wordt er op handen gedragen, heeft er een belangrijke stem in het reilen en zeilen. Het team is om hem heen gebouwd op een manier die hij niet bij andere teams aan zal treffen, niet in een eerste jaar althans.

Red Bull als team is bovendien in ontwikkeling. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat men met het oog op 2026 zelf motoren wil gaan bouwen. Zo'n avontuur kan natuurlijk twee kanten op vallen, maar het onderstreept wel de torenhoge ambities van Red Bull in de Formule 1. Het is een mooi project om deel van uit te maken en kan de positie van Red Bull verstevigen. Nooit eerder werd immers de krachtbron in eigen huis gebouwd.

De vraag is dus niet óf dat nieuwe contract, maar vooral wanneer. De vorige keer dat Red Bull een nieuw contract van Verstappen aankondigde kwam dat als donderslag bij heldere hemel. Kijk dus niet vreemd op als dat ook nu weer het geval zou zijn.

Coronel: "Verstappen wordt nog zeven of acht keer wereldkampioen"

Tom Coronel blikt voor RacingNews365 terug op het nieuws van de afgelopen week. De WTCR-coureur gelooft niets van de geruchten dat Lewis Hamilton zou stoppen met de Formule 1. Hij is daarnaast van mening dat Max Verstappen het niet bij één wereldtitel laat en denkt dat de Nederlander wellicht het record van Schumacher gaat verbreken.

15 reacties

x
Onthuld Alles wat je moet weten over de F1-plannen van Audi en Porsche