Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Red Bull niet alle races van het Formule 1-seizoen gaat winnen

Voormalig Mercedes-kopstuk James Vowles is het niet eens met de uitspraken van George Russell, die riep dat Red Bull dit seizoen alle races kan winnen. De nu Williams-teambaas legt uit waarom dit een lastig verhaal wordt.

Voormalig Mercedes-hoofdstrateeg en de huidige teambaas van Williams, James Vowles, voorspelt dat het voor Red Bull heel lastig wordt om elke race van het huidige Formule 1-seizoen te winnen. Red Bull zette in de eerste twee races de toon door tweemaal een één-twee te scoren, met een schrikbarend gat richting de rest van het veld. George Russell riep dat Max Verstappen en Sergio Perez alle 23 races van het seizoen kunnen winnen voor Red Bull, maar Vowles vindt dat wat overdreven. Het gat zal volgens de Williams-teambaas kleiner worden naar mate het seizoen vordert. "Denk ik dat Red Bull het eerste deel van het seizoen zal domineren? Nee, ik betwijfel het", zegt hij tegenover de media, waaronder RacingNews365. "Ik denk dat je zult zien dat Ferrari een stuk dichter bij ze in de buurt komt en op circuits als Silverstone en Barcelona zal Mercedes wat machtiger zijn. Denk ik dat ze over het hele seizoen het snelste zijn? Ja, dat wel, maar ze hebben nog altijd de handicap in de windtunnel." "Dit alles zal betekenen dat andere teams richting Red Bull zullen kruipen. Daarnaast worden dezelfde regels weer meegenomen naar volgend seizoen, waardoor het gat ook langzaam gedicht zal worden", zo is Vowles van mening.

100% winratio is vrijwel onmogelijk

Geen enkel team is er nog in geslaagd om het record van McLaren in 1988 met de MP4-4, 15 van de 16 overwinningen, te overtreffen. Mercedes kwam in 2016 dichtbij met de W07 door 19 van de 21 races te winnen, terwijl Red Bull vorig jaar ook in de buurt kwam met 17 van de 22 overwinningen. Echter, gezien de complexe betrouwbaarheid van de hedendaagse Formule 1-bolides is het volgens Vowles vrijwel onmogelijk om een 100%-winratio te halen. "Als je snel bent, dan wil je niet veranderen. Als je daarin verstrikt raakt, beloof ik je dat je concurrenten juist meer veranderen. Wat je gisteren hebt gepresteerd is morgen niet meer snel genoeg." "Daardoor kan je stil komen te staan en ingehaald worden. Het is heel moeilijk om zo lang op het niveau te blijven als Mercedes deed. Als Red Bull dit vasthoudt, dan zal het een ongelooflijke prestatie zijn", aldus Vowles.

Viaplay
x
FIA CEO FIA legt functie neer