Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Waarom Red Bull nu al inspeelt op mogelijk vertrek Verstappen

Met het vertrek van Daniel Ricciardo en de komst van Liam Lawson is er weer wat veranderd in de Red Bull-familie. Het team speelt zo ook al in op een mogelijk vertrek van Max Verstappen.

Verstappen Horner Singapore
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

De kogel is door de kerk: Daniel Ricciardo is per direct zijn zitje kwijt bij Visa Cash App RB. De Australiër presteerde sinds zijn terugkeer niet naar behoren en moet het veld ruimen voor Liam Lawson. Voor Lawson is het zijn tweede kans in de Formule 1 na een invalbeurt in 2023. De Nieuw-Zeelander verving toen de geblesseerde Ricciardo en liet een daverende indruk achter, mede door punten te scoren in Singapore.

Dat Lawson juist nu wordt ingezet, is geen toeval. Ongeveer alle zitjes in de Red Bull-familie staan ter discussie, om verschillende redenen. Zo werden en worden er vraagtekens gezet bij de prestaties van Ricciardo en Sergio Perez, terwijl er dit seizoen ook geruchten waren dat Max Verstappen bij Red Bull gaat vertrekken. De Nederlander heeft ondertussen bevestigd dat hij volgend jaar blijft, maar wat er daarna gebeurt is ongewis. Blijft hij loyaal aan Red Bull, stapt hij over naar een ander team óf stopt hij binnenkort met de Formule 1?

Wat de uitkomst ook wordt, Red Bull moet nu al inspelen op een mogelijk vertrek van Verstappen. Waarom? Omdat een nieuwe kopman niet zomaar klaarstaat en je als team op alle scenario's voorbereid moet zijn. Red Bull heeft dat dit jaar al ondervonden nu belangrijke kopstukken als Adrian Newey, Jonathan Wheatley en Will Courtenay gaan vertrekken.

Natuurlijk is het voor iedere coureur haast een onmogelijke opgave om een ster als Verstappen op te volgen, maar Red Bull lijkt momenteel in te zien dat ze niet over een nieuwe kopman beschikken. Perez is daar waarschijnlijk niet toe in staat, Ricciardo groeide niet naar zijn topniveau bij RB en Yuki Tsunoda presteert in de ogen van Red Bull te wisselvallig.

Doorselecteren

Het maakt dat Red Bull de duimschroeven aandraait en doorschakelt. Ricciardo is de eerste coureur die het veld moet ruimen, met als gevolg dat Lawson zich kan laten zien. Wees niet verbaasd als het talent volgend jaar in de Red Bull zit wanneer hij meteen op de toppen van zijn kunnen presteert. Red Bull heeft vaker snel gehandeld met talenten. Pierre Gasly en Alexander Albon kunnen erover meepraten.

Toch blijft Lawson een kleine schakel in een groter proces voor Red Bull. Het team uit Milton Keynes stelt zichzelf nu in staat om meer talenten te testen op het moment dat Lawson goed presteert en de druk op de 'gevestigde orde' wordt opgevoerd. Achter de schermen worden Isack Hadjar en Arvid Lindblad, waar Christian Horner enorm fan van is, bijvoorbeeld klaargestoomd voor een F1-zitje. Zo hoopt Red Bull uiteindelijk de geschikte opvolger van Verstappen in huis te hebben én Perez op termijn te kunnen vervangen.

En mochten mannen als Lawson, Hadjar, Lindblad én Tsunoda de verwachtingen niet waarmaken, kan Red Bull altijd nog buiten het eigen programma kijken. Er ontstonden al geruchten dat het team interesse heeft in Oscar Piastri en Horner gaf in Singapore aan dat het 'onverstandig' zou zijn om George Russell niet te overwegen. De Mercedes-coureur beschikt in 2025 over een aflopend contract.

Loyaal?

De conclusie? Red Bull is zich actief aan het voorbereiden op een scenario dat Verstappen vertrekt. In principe ligt de wereldkampioen tot en met 2028 vast, maar Red Bull stelde al dat ze niet in de weg gaan liggen als Verstappen écht wil vertrekken. Het team weet dan ook dondersgoed dat ze nu een opvolger moeten klaarstomen. 

Natuurlijk zal Red Bull hopen dat Verstappen 'gewoon' zijn contract uitdient en wellicht zijn Formule 1-carrière bij hen afsluit. Het doet echter niets af aan het grote gat dat de Nederlander achterlaat als hij bij Red Bull vertrekt. Nu nog eenzelfde topcoureur vinden om zijn schoenen te vullen. Red Bull staat voor een flinke uitdaging.

Ook interessant:

De titelstrijd in de Formule 1 nadert de ontknoping. Max Verstappen moet in de laatste zes races een voorsprong van 52 punten verdedigen op Lando Norris, die steeds dichter naar de wereldkampioen toe kruipt. Maar Verstappen lijkt niet echt te kunnen rekenen op steun van Sergio Perez, toch?! Joris Mosterdijk, Ruud Dimmers en Tom Coronel bespreken het in een gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast!

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Praat mee!

Viaplay
x