Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Max Verstappen

Waarom Red Bull plek twee zo belangrijk vindt dat Verstappen moet wijken voor Perez

Beide kampioenschappen zijn binnen, maar toch is het Red Bull-team nog steeds volop aan het strijden. Waarom? Om met Sergio Perez een tweede plek te halen in het klassement. Waarom is dat toch zo belangrijk?

Dit jaar kon er al twee keer feest gevierd worden door Red Bull. In Japan was het Max Verstappen die de wereldtitel der coureurs voor de tweede keer op rij in de wacht wist te slepen. Enkele weken later was het feest minstens zo groot, want in Mexico wist Red Bull ook de constructeurstitel over de streep te trekken. Er werd heel wat tequila gedronken in het land van Sergio Perez.

Maar daarmee was de kous nog niet af. Zeker voor Checo niet, want hij had nog steeds een helder doel. De eerste plek pakken ten koste van Max Verstappen lukte niet meer, dus dan maar die tweede plek veroveren, toch? Dat is nu het absolute doel van Perez, die de laatste race van het jaar ingaat met evenveel punten als Charles Leclerc.

Leclerc vs. Perez

Het devies is dus simpel: voor Leclerc eindigen tijdens de race op het Yas Marina Circuit. In gelijke punten eindigen is ook geen optie, want Leclerc heeft de meeste overwinningen van de twee en krijgt in dat geval de tweede positie toegewezen.

Die twee extra punten in Brazilië waren fijn geweest, mits Verstappen aan de kant was gegaan, maar op zondag zouden die alleen een echt verschil maken als Perez en Leclerc samen op plekken negen en tien of lager zouden rijden. Rijden ze hoger, dan zal het verschil in punten per plek hoger twee of meer zijn. Wel kan een extra puntje voor de snelste raceronde natuurlijk nog een verschil maken.

Maar of Verstappen echt kan helpen, is nog maar de vraag. Het gaat erom wie van de twee kemphanen voor de ander eindigt, dus Verstappen kan niet per se helpen door een plekje op te geven aan Checo. Wel zou hij Leclerc kunnen proberen op te houden, of kan hij zijn plekje afstaand aan Perez als Leclerc voor de Nederlander rijdt, zodat Checo dan een aanval in kan zetten.

Waarom is P2 zo belangrijk?

Bijna elke coureur roept het: alleen het kampioenschap telt. En beide titels zijn dit jaar al vergeven. Red Bull kan niet meer stijgen, dus het gaat ook niet om meer miljoenen prijzengeld. Sterker nog, de kans is aanwezig dat een tweede plek van Perez het team wat extra miljoenen kost als Checo een hogere bonus krijgt voor P2 dan P3.

Vorig jaar, toen Mercedes kampioen werd bij de constructeurs, riep Horner nog dat die titel ondergeschikt was aan de titel der coureurs. Men herinnert zich in de toekomst alleen nog wie er kampioen was bij de coureurs, niet bij de teams, zo klonk zijn redenering. Voor een autofabrikant als Mercedes was het misschien belangrijk, maar de energiedrankjesfabrikant vond de individuele atleten belangrijker.

Maar toch gaat het wel om een beetje prestige. Een 1-2 in het kampioenschap straalt dominantie uit. Dominantie die we het afgelopen decennium alleen bij Mercedes hebben gezien. Met afstand finishten Hamilton en Rosberg in de jaren 2014 - 2016 ver voor de rest op plekken een en twee in de strijd der coureurs. Iedereen herinnert zich die periode, maar ook de jaren daarna, als het Mercedes-tijdperk.

Goede PR

Als men denkt aan de vorige kampioensjaren van Red Bull als team, dan denken we niet per se aan vier jaar met alleen maar Red Bull-dominantie. Weliswaar werd Sebastian Vettel vier keer op rij kampioen en twee keer overtuigend, niet altijd ging het vanzelf. Fernando Alonso was twee keer heel dicht bij en ook McLaren gooide zo nu en dan hoge ogen.

In die vier jaren dat Vettel en Red Bull de besten waren, eindigde Red Bull met haar coureurs nooit als eerste en tweede in het klassement. Als het Checo dus wel lukt om P2 te pakken, dan zou het de eerste keer zijn in de geschiedenis van het team en onderstreept dat hoe goed Red Bull en haar pakket dit jaar stiekem is.

Bij (potentiële) sponsoren en partners zal een 1-2 van Red Bull niet onopgemerkt blijven. Logischerwijs zitten er dus alleen maar positieve gevolgen verbonden aan een tweede plek van Checo. De extra bonus die daardoor uitgekeerd moet worden, zal door toedoen van de nieuwe inkomsten snel terug verdiend zijn.

En daarom moest Verstappen afgelopen week dus wijken voor Perez, ook al deed hij dat uiteindelijk niet. Hij vereffende een rekening en zal komend weekend wel alles in staat stellen om Checo te helpen. Wat er in Max' wereld echter onder 'alles' valt, dat gaan we nog zien.

Ook interessant:

Red Bull had de rel tussen Verstappen en Perez kunnen voorkomen

Verstappen en Perez waren na de GP van Brazilië geen vriendjes, nadat Max teamorders negeerde. Wat vonden Ruud Dimmers, Joris Mosterdijk en spceciale gast Rudy van Buren hiervan? Dat en meer bespreken ze in de nieuwste F1-podcast van RacingNews365, die hieronder is te beluisteren.

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Abu Dhabi 2022 RN365 Nieuwsdossier

31 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Exclusief Verstappen pareert Leclerc: 'Hij verloor de F1-wereldtitel al eerder'