Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Ricciardo geen straf kreeg voor touche met Bottas: "We zijn niet inconsequent"

De race van Valtteri Bottas was na de eerste bocht zo goed als over. hij kreeg een tik op de achterkant, uitgedeeld door Daniel Ricciardo, die daarvoor geen straf kreeg. Waarom hij niet en Pierre Gasly in de GP van Turkije wel?

De start van de Grand Prix van Mexico verliep voor Mercedes-coureur Valtteri Bottas bepaald niet voorspoedig. Hij stond eerst toe dat Max Verstappen langszij kwam en hem uiteindelijk inhaalde, om vervolgens aan te worden getikt door Daniel Ricciardo, met een spin tot gevolg. Er werd even naar het incident gekeken door de wedstrijdleiding, maar een straf voor Ricciardo bleef uit. De wedstrijdleiding moet geoordeeld hebben dat Ricciardo niet volledig schuldig was aan het incident meespeelt dat zijn wielen bij het aanremmen weliswaar blokkeerde, maar dat hij de auto weer onder controle had toen hij de apex 'gewoon' wist te halen.

Bottas vs. Ricciardo een 'raceincident'

Michael Masi, die zelf het incident op het moment van spreken nog niet terug had kunnen kijken, legt uit waarom dit incident anders was dan de start van de Grand Prix van Turkije. Daar was het Pierre Gasly die Fernando Alonso achterstevoren tikte wen wél een straf kreeg. Was er sprake van inconsequent handelen? "Ik denk dat er helemaal geen sprake is van inconsequent handelen. Je moet naar elk incident afzonderlijk kijken. Om te beginnen was de Grand Prix van Turkije al een natte race en dit een droge. De configuratie van de bochten waarin beide incidenten zich afspeelden is anders." Gevraagd of het al dan niet halen van de apex hierin een bepalende rol speelt, Gasly haalde die apex in Turkije immers niet, geeft Masi aan dat dat inderdaad een rol kan spelen in de beoordeling van het incident: "Kijken naar waar de auto's zich ten opzichte van elkaar bevinden, weegt mee. Maar er zijn meer factoren die een rol spelen. De stewards hebben in dit geval geoordeeld dat het een typisch bocht één-raceincident was.

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'