Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Daniel Ricciardo

Waarom Ricciardo’s Red Bull droom ineens weer springlevend is

Daniel Ricciardo kijkt dit F1-seizoen voorlopig werkloos toe, maar de Australiër aast op een comeback. De kansen daarop zijn plots flink toegenomen.

Ricciardo Miami
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Daniel Ricciardo was ooit een van de wonderkinderen van Red Bull. Toen hij in 2014 viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel versloeg, was het niet dat vraag óf maar wanneer hij wereldkampioen zou worden.

Ricciardo was in 2016 en 2017 nog 'hot', maar werd al snel voorbij gestreefd door de jongere, snellere en brutalere Max Verstappen. Uiteindelijk koos Ricciardo ervoor om eind 2018 Red Bull te verlaten en na een huwelijk met pieken en dalen bij Renault belandde hij bij McLaren. Daar flopte de goedlachse Australiër, die een zeldzaam hoogtepunt beleefde door de Italiaanse GP in 2021 te winnen. Verder viel er weinig te lachen en teambaas Zak Brown kocht het contract van de peperdure Ricciardo af, waarna hij dit seizoen werkloos toe moest kijken.

Ware het niet dat oude liefde Red Bull in Ricciardo een uitstekende 'PR-man' zag. Als er een coureur is die een perfect uithangbord vormt voor een team is het Ricciardo wel. Met zijn optimisme en humor weet hij zelfs de meest saaie events op te leuken en nog altijd geldt hij als een van de meest populaire coureurs te wereld. Afgezien van demo's en PR-werk komt Ricciardo ook in actie in de Red Bull-simulator en tijdens Pirelli-testdagen.

			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Het rijdersprobleem van Red Bull

Red Bull heeft momenteel een serieus rijdersprobleem. Sergio Perez is het spoor totaal bijster, terwijl zusterteam AlphaTauri afgegleden is tot de laatste positie in het WK. Yuki Tsunoda moet het team leiden aangezien Nyck de Vries door het ijs is gezakt. Dit zorgt ervoor dat Helmut Marko en Christian Horner ook naar oplossingen zoeken.

Ricciardo kan op korte termijn een oplossing zijn. Deze week keert hij op dinsdag terug achter het stuur van een Red Bull om een bandentest af te leggen voor Pirelli. Het zal Red Bull ook informatie geven over de snelheid en mogelijk het antwoord op de vraag of Ricciardo het nog in zich heeft.

Daar zijn nog wel wat twijfels over binnen Red Bull, dat al eerder aangaf dat ze hem na de terugkeer van McLaren in eerste instantie niet meer herkende.

Veel vertrouwen in Ricciardo

Ricciardo is nog altijd zeer geliefd binnen de F1-wereld en in het bijzonder binnen Red Bull. Voormalig teamgenoot Verstappen is nog altijd lovend over zijn voormalige teamgenoot. "Hij doet z'n werk goed in de simulator, maar weet je, dat is ook niet iets waar ik versteld van sta."

"Hij had natuurlijk wat moeilijke jaren bij McLaren, maar je verliest je talent niet. Daniel heeft ook heel veel ervaring. Ik denk dat hij gewoon lekker in zijn vel zit bij ons op dit moment. Dat zegt hij zelf ook: even een stap teruggedaan, even een reset. Hij voelt zich hier goed en hij heeft hier natuurlijk lang genoeg gezeten. Ik ken Daniel natuurlijk ook heel goed, dus we kunnen het over heel veel dingen hebben", aldus Verstappen.

Teambaas Christian Horner kijkt uit naar de test deze week: "Ik denk dat het een belangrijke test is voor Pirelli, maar het is ook geweldig om hem terug te zien in een Red Bull en te bekijken waartoe hij in staat is. Zowel qua snelheid, maar ook mentaal en fysiek en om zijn feedback over onze auto te krijgen."

"Ik denk dat dit een goede mogelijkheid is voor hem om weer terug te keren achter het stuur van een F1-bolide."

Het einde van De Vries?

Bij AlphaTauri lijken de dagen van De Vries geteld te zijn. De Nederlander stelt zwaar teleur en finishte ook in Groot-Brittannië als laatste. Het geduld van Helmut Marko is op en de Oostenrijker liet zich al meermaals zeer kritisch over De Vries uit.

Zo ook op Silverstone, waar Marko de vraag of De Vries bij de Nederlandse GP nog in de AlphaTauri zit veelzeggend ontweek, maar ook opmerkte dat Perez slechte kwalificaties heeft, maar wel goede races. "In tegenstelling tot De Vries".

Marko was open over de test van Ricciardo: eerst zien wat hij presteert, daarna gaan we praten. Een terugkeer bij AlphaTauri zou voor Ricciardo ook een perfecte kans zijn om zichzelf een half jaar lang te bewijzen. Mocht Perez blijven hangen in zijn huidige vormpeil dan zijn Horner en Marko genadeloos en kan de Mexicaan volgend seizoen in de AlphaTauri plaatsnemen. Een contract binnen Red Bull betekent namelijk dat een coureur bij Red Bull Racing of AlphaTauri kan worden ondergebracht.

Daar waar de situatie voor Ricciardo enkele maanden geleden nog uitzichtloos leek, gloren er nu weer kansen. Zien we Ricciardo in Hongarije al terug op de grid? Dat zou zo maar eens kunnen. Het vervolg zou hij dan compleet zelf in de hand hebben, want voor de 'oude' Ricciardo is zeker een plek binnen Red Bull.

Ook interessant:

Red Bull zonder Verstappen bij lange na niet zo dominant

De F1 GP van Groot-Brittannië was een prooi voor Verstappen, maar eigenlijk ook voor McLaren. Is dat team terug? En hoe beoordelen Coronel, Dimmers en Mosterdijk het optreden van de Red Bull-coureurs die toch al onder het vergrootglas lagen?

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Groot-Brittannië 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen vindt vertrek Newey niet onoverkomelijk voor Red Bull