Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Steiner weigert om F1-rookies aan te nemen bij Haas

Haas-baas Guenther Steiner legt in een exclusief interview met RacingNews365 uit waarom hij op dit moment geen rookies bij zijn team wil.

Haas scoorde dit seizoen al in twee races punten en sluit daarmee een lastige periode voor het team af. Eind 2020 werden de ervaren coureurs Romain Grosjean en Kevin Magnussen vervangen door nieuwkomers Mick Schumacher en Nikita Mazepin. Mazepin moest een jaar later alweer zijn stoeltje inleveren, ten faveure van de terugkerende Magnussen. Schumacher reed in 2022 van de punten naar zware crashes en vice versa: einde verhaal. Oudgediende Nico Hulkenberg nam dit seizoen het stuur over. Steiner vindt de beste manier voor Haas om achterstand goed te maken op de concurrentie "is met mensen die weten wat ze moeten doen", vertelt hij exclusief aan RacingNews365 . "Op dit moment heb ik geen trek in een rookie", zei Steiner na een fan-event met Haas-titelsponsor MoneyGram ter promotie van zijn nieuwe boek, Surviving the Drive.

Achterstand goedmaken

Dat Haas een team in ontwikkeling is, verklaart volgens Steiner de keuze voor ervaren coureurs. "Als je het mij nu vraagt, nemen we ervaren coureurs. Met rookies is er altijd een risico en is er een kans dat je het ultieme talent vindt. Op dit moment hebben we als team ervaren coureurs nodig om ons vooruit te helpen, omdat het team nog steeds moet worden ontwikkeld." In 2016 maakte Haas zijn entree in de Formule 1. Elk jaar werden er punten gepakt, behalve in het debuutseizoen van Schumacher en Mazepin in 2021. "We zijn nog steeds het jongste team in de F1. De anderen worden steeds beter en wij moeten ze volgen en zelfs inhalen. De beste manier om de achterstand goed te maken is met mensen die weten wat ze moeten doen. Dat zijn coureurs als Nico. Hij heeft bij meerdere teams gereden die streden in de middenmoot en we proberen zijn ervaring te benutten. Hij geeft ons advies."

Geruchten over Ricciardo

Nadat hij eind 2022 vertrok bij McLaren, werd Daniel Ricciardo genoemd als mogelijke coureur voor Haas. Hij koos echter voor een rol als reserverijder bij Red Bull. Op de vraag of Ricciardo een optie is voor 2024, geeft Steiner aan dat het nu nog niet de tijd is om het daar over te hebben. "Het is een beetje te vroeg om te spreken over het vervangen van coureurs die pas drie races hebben gereden, maar ik weet niet wat Daniel eigenlijk wil doen met zijn leven." Uitsluiten dat de Australiër de overstap zou kunnen maken, doet Steiner niet. "Daniel moet kijken wat hij wil doen en misschien vraagt hij ons op een gegeven moment of we een stoeltje voor hem hebben. Maar op dit moment zijn we gefocust op onze coureurs en geven we hen de beste mogelijkheid om te doen wat ze moeten doen. We zullen zien waar we over zes tot acht maanden staan en dan moeten we beslissingen nemen."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"