Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Andrea Kimi Antonelli

Waarom supertalent Antonelli zijn F1-debuut waarschijnlijk uit moet stellen

Andrea Kimi Antonelli, het is de laatste dagen een veelgehoorde naam. Het 17-jarige supertalent zou bij Williams zijn debuut gaan maken in de Formule 1 en er werd zelfs al een dispensatieaanvraag ingediend bij de FIA. Toch is het zeer onwaarschijnlijk dat Antonelli over twee weken tijdens de Grand Prix van Emilia-Romagna debuteert, om verschillende redenen.

De afgelopen tijd kan je niet om Andrea Kimi Antonelli heen. Het Italiaanse toptalent rijdt dit seizoen namens Prema in de Formule 2 en is onderdeel van het Mercedes-juniorprogramma. Antonelli is vooral een hot topic wegens zijn recente en aanstaande tests in Mercedes-bolides én een dispensatieaanvraag bij de FIA.

Wat is er precies aan de hand? Het zit als volgt: Williams zou naar verluidt Logan Sargeant zo snel mogelijk willen vervangen. De Amerikaan presteert niet naar behoren en in Antonelli zou er al een vervanger klaarstaan. Er is echter één probleem: Antonelli is nog te jong voor een superlicentie. Toen Max Verstappen op 17-jarige leeftijd zijn debuut maakte in de Formule 1, werd er een regel ingevoerd dat een coureur voortaan minimaal 18 jaar oud moet zijn. Antonelli bereikt die leeftijd op 25 augustus, tijdens het Grand Prix-weekend in Nederland.

En toch heeft Williams een dispensatieaanvraag ingediend. Dat kan twee redenen hebben: of Williams wil Antonelli echt in de auto zien vanaf de volgende Grand Prix op Imola, of het team doet dat om de coureur bijvoorbeeld een vrije training te laten rijden. Daar heb je in principe ook een superlicentie voor nodig. Teambaas James Vowles neigde naar de laatste reden. "Er doen geruchten de ronde dat hij (Antonelli, red.) in Imola in onze auto zit. Laat ik duidelijk zijn, dat gaat niet gebeuren."

Rijbewijs

Uiteraard zegt Vowles dat ook om Sargeant in bescherming te nemen, maar het is inderdaad onwaarschijnlijk dat Antonelli op Imola in de Williams zit. Dat heeft een aantal redenen. Allereerst zou het natuurlijk gek zijn als de FIA überhaupt van de regels afwijkt en de aanvraag goedkeurt. Oké, de autosportbond acteert niet altijd even consistent, maar de regel werd in het leven geroepen om dit soort situaties te voorkomen. Een uitzondering zou in dat geval voor veel rumoer zorgen.

Bovendien is het ook benodigd om een rijbewijs te hebben in je eigen land. Antonelli is een Italiaan en daar kan je pas vanaf je achttiende een rijbewijs bemachtigen. Ook daar zou dus een uitzondering voor moeten volgen en als dat al gebeurt, duurt het meestal eventjes. Vergeet niet dat de Grand Prix van Emilia-Romagna over twee weken verreden wordt. Veel tijd is er dus niet voor die superlicentie.

Williams kan ook met andere beweegredenen de dispensatieaanvraag indienen. Er bestaat sinds 2019 een zogenaamde superlicentie voor vrije trainingen, waarbij coureurs voor één keer in actie mogen komen. In dat geval kan Williams Antonelli dus tijdens een vrije training inzetten, om hem zo meer ervaring in een F1-auto op te laten doen én zijn snelheid te testen.

Dat is ook gelijk de crux van dit verhaal. Het is, mede door de bovenstaande redenen, onwaarschijnlijk Antonelli op Imola mag debuteren, maar dat betekent niet dat we hem in 2024 sowieso niet in de Formule 1 gaan zien. Het is duidelijk dat Williams niet tevreden is over Sargeant en Antonelli wordt in Zandvoort 18 jaar. De volgende GP na zijn verjaardag? De GP van Italië op Monza. Hoe mooi zou het zijn om daar je F1-debuut te maken? Durven Mercedes en Williams het al aan?

Laat hieronder in de poll weten of Antonelli dispensatie zou moeten krijgen!

Praat mee!

Viaplay
x
Silly Season 'Sainz ziet opnieuw belangrijke optie voor 2025 wegvallen'