Waarom Ticktum ineens weer kans maakt op Toro Rosso-zitje

19 nov. 2018 16:00 René Oudman 2 reacties
Na iets meer dan een jaar afwezigheid mag Daniil Kvyat volgend seizoen terugkeren op de Formule 1-grid. De Rus is in genade aangenomen door Toro Rosso. Wie zijn teamgenoot in 2019 wordt is nog altijd een vraag en dankzij zijn eigen, sterke prestaties heeft Daniel Ticktum zichzelf weer een klein kansje gegeven.

De 19-jarige Brit werd afgelopen zomer door Red Bull naar voren geschoven, in eerste instantie om Brendon Hartley onder druk te zetten. Van de Daniel Ricciardo-transfer, die de geruchtenmolen in een onophoudelijke draai bracht, was toen nog geen sprake.

Ticktum had echter één, groot probleem: hij heeft niet genoeg licentiepunten verzameld. Op het moment dat de geruchten rondgingen, stonden er zelfs slechts twee schamele puntjes achter zijn naam. De enige mogelijkheid om het totaal op te krikken was door de Europese Formule 3-titel te winnen. Dat lukte echter niet, omdat Mick Schumacher de Brit te vlug af was.

Aangezien Ticktum in 2018 geen licentie kan aanvragen, zal het naar 2019 verschuiven. Tijdens de jaarwisseling vervallen de twee punten die de Red Bull-junior in 2015 scoorde door zesde te worden in het Britse F4-kampioenschap - punten zijn namelijk maar drie jaar geldig. Zodoende blijven er nog 35 stuks op de teller staan.

Red Bull is druk op zoek naar een winterserie waarin Ticktum deel kan nemen, om nog voor het seizoen 2019 de benodigde punten binnen te hebben. De wintertests worden omzeild doordat Ticktum inmiddels voldoende punten heeft gescoord om testwerk uit te mogen voeren.

Onder de opties voor de jonge Brit zijn de Toyota Racing Series, de klasse waarin Richard Verschoor in de afgelopen twee jaren uitkwam - de Nieuw-Zeelandse serie heeft met ingaan van dit jaar licentiepunten om uit te delen - en het Aziatische winterkampioenschap van de Formule 3 waarin Rinus van Kalmthout te bewonderen zal zijn. Beide kampioenschappen eindigen in februari en mocht Ticktum er succesvol zijn, dan heeft hij nog voor de seizoensouverture van de F1 zijn felbegeerde licentie beet.

Overigens is de grootste rivaal van Ticktum, de man waarvan verwacht wordt dat hij op poleposition staat voor het tweede zitje bij Toro Rosso, al zeker van het aanvragen van een superlicentie. Alexander Albon heeft officieel 27 punten, maar zal gezien zijn eindklassering in de Formule 2 de ontbrekende punten na Abu Dhabi hebben verzameld.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen