Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Verstappen en Ferrari niet hoeven te wanhopen over F1-titelstrijd

Het Formule 1-seizoen is drie races oud en Mercedes heeft alle drie de Grands Prix gewonnen. Dat bombardeert Mercedes tot de grote favoriet voor de titel, maar Ferrari en Red Bull hoeven niet te wanhopen. In het verleden wonnen twee coureurs de Formule 1-wereldtitel met slechts één zege.

Max Verstappen stond in de eerste drie Formule 1 Grands Prix van 2019 eenmaal op het podium en vulde zijn palmares aan met twee vierde plaatsen. Ter vergelijking, toen Keke Rosberg in 1982 wereldkampioen werd, werd hij in de eerste drie races één keer tweede, één keer vijfde, werd hij één keer gediskwalificeerd en stond hij één keer niet aan de start. Pas in de veertiende van zestien Grands Prix kwam de vader van Nico Rosberg zegevierend over de streep, om later wel te worden gekroond tot wereldkampioen. Natuurlijk, 1982 is 2019 niet, maar dat zullen ze in '82 mogelijk ook hebben gezegd, verwijzend naar het jaar 1958. Toen was het immers Mike Hawthorn die er namens Ferrari met de eindzege vandoor ging in de Formule 1. De Brit won de zesde van in totaal elf races en dat was de enige keer dat hij als eerste het zwart-wit-geblokt zag. Overigens kon Hawthorn in de tweede helft van het jaar bogen op een waslijst aan tweede plaatsen.

Nogmaals, de jaren '50 en '80 zijn niet te vergelijken met het moderne tijdperk. Het aantal races is flink opgelopen, de puntentelling is compleet anders en in tegenstelling tot de beschreven jaren is er nu wel één team dat de knikkers uit het vuur weet te slepen. Niks is echter zo onvoorspelbaar als de Formule 1. Nog maar een jaar geleden moest Lewis Hamilton voor zijn eerste zege wachten tot de Grand Prix van Azerbeidzjan, en zelfs dat was door de pech van Valtteri Bottas een cadeautje. Zes jaar eerder, in 2012, stond Sebastian Vettel de eerste drie races droog voor wat betreft zeges en toch pakte hij zijn derde Formule 1-wereldtitel. Ja, Mercedes lijkt de dominante factor, maar er zijn nog altijd achttien Grands Prix te verrijden. Red Bull is beter aan het seizoen begonnen dan in recente jaren en staat erom bekend sterk voor de dag te kunnen komen in de ontwikkelingsrace. Ferrari werd bovendien ook niet helemaal voor niks getipt als de grote favoriet voor 2019. Ook de Scuderia gaat vanzelf nog een keer winnen en als dat op korte termijn meer dan eens gebeurt, doet Ferrari weer volop mee.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'