Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Verstappen en Hamilton nooit voor één Formule 1-team zullen rijden

Het is de droom van menig Formule 1-fan: Max Verstappen en Lewis Hamilton die het in één team tegen elkaar op nemen. Zelfs vader Jos Verstappen zou het prachtig vinden. Maar het gaat niet gebeuren.

Max Verstappen en Lewis Hamilton zijn ontegenzeggelijk twee van de grootste en beste Formule 1-coureurs van dit moment. Waar de één zich met zeven titels reed ruimschoots heeft bewezen in de Formule 1, jaagt de ander nog op zijn eerste titeltriomf. Dat doet hij al jaren met Red Bull, maar steeds was de Oostenrijkse team niet opgewassen tegen het dominante Mercedes. Er wordt regelmatig gesuggereerd dat Verstappen in die Mercedes fluitend kampioen zou worden en dat hij die Mercedes misschien zelfs wel nodig heeft om het te doen, maar we gaan de Nederlander niet het in zilvergrijs zien zo lang Hamilton die kleuren nog draagt. Natuurlijk, het zou geweldig zijn om het te zien gebeuren. direct gaan de gedachten terug naar de beroemde gevechten tussen teamgenoten als Ayrton Senna en Alain Prost, of meer recent nog, tussen Nico Rosberg en diezelfde Hamilton. Echter, dat voorbeeld is direct ook een eerste reden om daar als Mercedes niet voor te gaan. Hamilton en Rosberg raakten in 2016, toen de Duitser uiteindelijk aan het langste eind trok, ernstig gebrouilleerd, tot het punt zelfs dat ze elkaar meermaals van de baan af reden. Verstappen plukte daar in Spanje de vruchten van, door met zijn eerste Formule 1-overwinning aan de haal te gaan. Die fout zal Mercedes niet nog eens maken. Hamilton kwam in 2013 naar Mercedes als goede vriend van Rosberg en men kon niet voorzien hoe het zou gaan lopen. Met Verstappen echter wéét Mercedes gewoon dat het zal gaan knallen. Is het niet omdat de twee zeer aan elkaar gewaagd zijn voor wat betreft hun prestaties, dan is het wel omdat het twee uitgesproken karakters zijn, Verstappen misschien nog wel meer dan Hamilton. Bovendien heeft Mercedes met Hamilton al een goudhaantje in huis, die bewezen heeft titels in de wacht te kunnen slepen. Waarvoor hebben ze Verstappen dan überhaupt nodig? Een goede secondant als Valtteri Bottas is daar veel meer op zijn plaats.

Verstappen en Verstappen willen wel

Jos Verstappen toonde zich in gesprek met Formule 1 Magazine een groot voorstander van het scenario dat Hamilton en Verstappen voor één team uitkomen, of dat nu Mercedes, Red Bull of een ander team is. De trotse vader lijkt te smullen van de gedachte dat zijn zoon Hamilton verslaat. Echter, Verstappen sr. geeft tevens aan dat men zich niet voor niets voor lange tijd aan Red Bull heeft gecommitteerd. Verstappen en zijn entourage willen Red Bull de kans geven de jongeling in staat te stellen om te vechten voor de wereldtitel. Loyaliteit speelt daarin een grote rol, Verstappen heeft immers zijn F1-carrière zoals hij nu is te danken aan de energiedrankjesfabrikant. Hamilton naar Red dan, als Verstappen daar blijft? Ook zeer onwaarschijnlijk. Mercedes-teambaas Toto Wolff roept maar al te vaak dat Mercedes de beste coureur wil en Hamilton de beste auto. Dat ís momenteel gewoon de Mercedes en niets wijst erop dat Mercedes op enig moment de voorsprong gaat verspelen. De kans dat Hamilton zijn carrière beëindigt bij Mercedes is levensgroot. En de jonge Nederlander in kwestie zelf? Hoe denkt hij erover? Max Verstappen heeft al meermaals aangegeven dat hij een dergelijke uitdaging niet uit de weg zal gaan. Sterker nog: "Ik weet zeker dat ik hem in dat geval kan verslaan", zo liet hij zich eens ontvallen.

Een beter alternatief voor Verstappen?

In recente maanden is er nog een extra beperkende factor bij gekomen. Zijn naam: George Russell. Dat de jonge Brit in dienst van Williams hard kan rijden, wisten we al, maar waar hij werkelijk toe in staat was, werd altijd een beetje verdoezeld door de gebreken van de Williams. Tot aan die ene invalbeurt van Mercedes. Toen Lewis Hamilton met het coronavirus onder de leden vast zat op zijn hotelkamer schitterde Russell in zijn bolide. Hij was op weg naar een spectaculaire overwinning, totdat Mercedes blunderde als nooit te voren en hem de verkeerde banden gaf. George Russell had zijn visitekaartje afgegeven, wat Toto Wolff er toe uitnodigde om aan te geven dat hij 'zeker nog eens een kans zou krijgen' en dat Mercedes nog niet klaar is met Russell. Russell heeft zich nadrukkelijker gemeld als toekomstig Mercedes-coureur. Het is nu zelfs niet ondenkbaar dat de weg naar Mercedes geblokkeerd is voor Verstappen, zelfs als op enig moment Hamilton zou besluiten om de sport vaarwel te zeggen. Verstappen werd vaak genoemd als de ideale opvolger van Hamilton, maar Russell heeft laten zien dat de Duitse formatie ook voor hem kan gaan. In dat geval lijkt Verstappen veroordeeld te zijn tot Red Bull, of het nu een sterke oplossing voor het huidige motorprobleem weet te vinden of niet. Want een andere stap voorwaarts valt er niet te maken. Ferrari zal niet op kort termijn opeens weer races gaan winnen en het is maar zeer de vraag of Ferrari hem zijn uitspraken over vals spel uit 2019 reeds heeft vergeven. Dit alles maakt dat de wegen van Verstappen en Hamilton elkaar nooit binnen één team zullen kruisen. Jammer? Nou en of! Maar logisch is het voor alle betrokken partijen wel.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"