Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Waarom Verstappen en Red Bull cruciale weken tegemoet gaan

Het is duidelijk dat Red Bull het de laatste tijd niet zo makkelijk heeft in de Formule 1. De aankomende races in Canada én Spanje kunnen weleens cruciaal gaan worden, om uiteenlopende redenen.

Verstappen race Monaco
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Aan het begin van het seizoen leken Max Verstappen en Red Bull de Formule 1 weer in hun greep te hebben. Na het dominante 2023 kon ook de start van het nieuwe seizoen geweldig genoemd worden, met sterke zeges van Verstappen in Bahrein, Saoedi-Arabië, Japan en China. Ook Sergio Perez haalde heel wat podiumplaatsen binnen, dus de tevredenheid overheerste bij Red Bull.

Nu is de stemming wel een beetje omgeslagen. McLaren en Ferrari namen de laatste weken grote updates mee en waren halsoverkop in staat om het tempo van Red Bull te volgen. Dat begon in Miami, waar Verstappen niet volledig tevreden was over zijn RB20 én Lando Norris voor zich moest dulden. Oké, de safety car pakte goed uit voor Norris, maar hij was het gehele weekend wel de snelste coureur.

Verstappen sloeg terug door de overwinning te pakken in Imola, maar ook daar had het niet veel gescheeld of Norris had hem verslagen. De Brit kwam zeven tienden tekort na een machtige versnelling in de slotfase en wist het zeker: McLaren kan Red Bull overal uitdagen. Dat bleek ook in Monaco, waar Verstappen er niet aan te pas kwam en Charles Leclerc er met de overwinning vandoor ging. Wat is er toch aan de hand?

Canada

Het antwoord voor Monaco was simpel: de RB20 kan niet met kerbstones en hobbels overweg. Zodra Verstappen ook maar een kerbstone raakte, stuiterde zijn auto alle kanten op, met veel tijdverlies tot gevolg. En verder lijkt het er simpelweg op dat McLaren en Ferrari wel degelijk dichterbij zijn gekomen. Miami, Imola en Monaco zijn drie verschillende circuits en overal zat de concurrentie van Red Bull er goed bij.

Het slechte weekend in Monaco heeft ervoor gezorgd dat het verschil tussen Verstappen en Leclerc tot 31 punten is geslonken in de WK-stand. Mede daarom gaan de komende races cruciaal worden. Uiteraard ruikt de concurrentie van Verstappen bloed, maar Red Bull heeft inmiddels ook wel degelijk iets te bewijzen. Het is nu al drie weekenden op rij zo geweest dat Verstappen klaagde over het gedrag van de auto.

Canada en Spanje kunnen zeer belangrijke meetmomenten worden voor Red Bull. In Montreal krijgt Verstappen volgende week te maken met een semi-stratencircuit, waar kerbstones en hobbels wéér een rol van betekenis spelen. Er ligt nieuw asfalt, dus misschien scheelt dat wat qua hobbels, maar iedereen weet dat je in Canada doorgaans ook kerbstones gebruikt om veel snelheid uit een bocht mee te nemen. 

Als Red Bull inderdaad een 'fundamenteel probleem' heeft met kerbstones en hobbels, zoals Verstappen in Monaco aangaf, dan kan de Grand Prix van Canada ook zomaar heel pittig gaan worden. Mocht dat het geval zijn, kan je nu al invullen dat Red Bull later dit seizoen het ook ongelofelijk moeilijk krijgt op circuits als Singapore, Baku en Austin. Dat is geen fijn vooruitzicht als je in een spannende titelstrijd verwikkeld bent geraakt.

Traditionele circuits

Het klinkt allemaal heel zorgwekkend, maar het moet ook benoemd worden dat Red Bull twee positieve vooruitzichten heeft: traditionele circuits én de Max-factor. Na de Grand Prix van Canada reist het Formule 1-circus af naar Barcelona, waar een biljartlaken van een circuit ligt. En dat is nou precies waar Red Bull dit seizoen wel zo goed in was. Verstappen heerste bijvoorbeeld het gehele weekend in Japan, óók zo'n traditioneel circuit. En als het wel close is, maakt Verstappen heel vaak persoonlijk het verschil.

Het kan dus zomaar zijn dat we in een paar weken tijd twee totaal verschillende raadgevers kunnen verwelkomen. Wees niet verbaasd als Red Bull met twijfels uit Canada vertrekt en de concurrentie een klein lesje leert in Barcelona. Carlos Sainz zei ook al dat Red Bull in Spanje gewoon weer de favoriet zou zijn. Het mooie van de huidige pikorde is dat de favorietenrol per weekend kan verschuiven.

Toch zal Red Bull de komende weken wel weer even een statement af willen geven. Het ging de afgelopen tijd vooral over problemen en de worsteling om goede resultaten binnen te halen. Als het in Canada niet mogelijk is om een duidelijk signaal af te geven, dan wel in Barcelona. Een vlekkeloos weekend zou nu wel heel fijn zijn voor Red Bull en Verstappen. De voorsprong in de WK-stand slinkt wel erg snel...

Wie is de favoriet in Canada? Laat het weten in de poll!

Unibet heeft een super stunt! Win 50x jouw inzet bij een zege van Verstappen, Norris of Piastri in België. Welke coureur zal er zegevieren?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training