Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Waarom Verstappen het Hamilton-telefoontje van Wolff zal negeren

Toto Wolff moet op zoek naar een waardige vervanger voor Lewis Hamilton, die per 2025 voor Ferrari rijdt. Max Verstappen en zijn management zal hij zeker even bellen, maar helaas voor Toto lijkt het onvermijdelijk dat de Nederlander de hoorn er snel op zal gooien.

Verstappen Hamilton US
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool
De naschokken van de sensationele move van Lewis Hamilton van Mercedes naar Ferrari zijn nog steeds te voelen in de Formule 1-wereld. Uit het niets gaf de zevenvoudig kampioen vorige week aan dat hij vanaf 2025 in het rood zal rijden. Toto Wolff zit nu met de gebakken peren en moet op zoek naar een vervanger.

Op papier is Hamilton alleen in te ruilen voor een minder succesvolle coureur, want niemand kan op dit moment tippen aan de statistieken van de Brit. De combinatie Hamilton-Mercedes is bovendien de succesvolste F1-combinatie aller tijden, met top op heden zes wereldtitels, 82 overwinningen, 148 podiums en 78 polepositions.

Als Wolff op dit moment naar de rest van het Formule 1-veld kijkt, dan is er eigenlijk maar één coureur die een waardige vervanger kan zijn voor Hamilton: Max Verstappen. De Nederlander wint de laatste jaren namelijk alles wat los en vast zit en dus is het de coureur die de Mercedes-teambaas graag in zijn Mercedes wil hebben.

Dat geeft hij zelf ook duidelijk aan in gesprek met het Duitse RTL. "We zullen er altijd op inzetten het best denkbare rijdersduo in onze auto's te hebben. Daarvoor zullen we de diverse gesprekken ook niet schuwen. We hebben nu gezien hoe snel iets kan veranderen."

Toch lijkt de kans op een overstap van Verstappen naar Mercedes minuscuul. We leggen uit waarom.

Contract Verstappen

Verstappen heeft een langlopend contract bij Red Bull. Nog tot en met in ieder geval 2028, de komende vijf seizoenen, is hij op papier verbonden aan het team uit Milton Keynes. Dat wil echter niet zeggen dat hij ook zo lang voor de renstal uit zal komen. Contracten zijn namelijk niet heilig in de Formule 1.

Mercedes zou een overeenkomst kunnen bereiken met Red Bull en een transfersom kunnen betalen, maar om zo'n enorm contract uit te kopen, zal Wolff heel diep in de buidel moeten tasten. Het lijkt dan ook zeer onwaarschijnlijk dat zoiets gebeurt. Sowieso is het vandaag de dag een zeldzaam fenomeen in de wereld van de Formule 1.

"We zullen bestaande contracten respecteren", zo liet Wolff optekenen.

Prestaties Red Bull vs. Mercedes

Toch zijn er altijd uitwegen. Lewis Hamilton heeft dat aangetoond. Hij tekende ruim een half jaar geleden nog een nieuw contract bij Mercedes, waardoor hij tot en met minstens eind 2025 aan het team verbonden zou zijn. Toch kon hij nu plots zelf de keuze maken om voor Ferrari te gaan rijden.

Formule 1-contracten staan namelijk vol met clausules, waardoor coureurs onder bepaalde voorwaarden vroegtijdig hun heil ergens anders kunnen gaan zoeken. Ook Verstappen zal dit soort clausules in zijn contract hebben staan, maar vaak zijn ze prestatiegebonden en op dat vlak heeft de Nederlander helemaal niets te klagen.

Zijn team is met afstand de beste en werd de laatste twee jaar kampioen, net als Verstappen. Alleen als Red Bull de plank met haar RB20 helemaal misslaat en de Mercedes W15 een schot in de roos is, dan zouden er misschien mogelijkheden liggen. De kans is echter klein dat Hamilton en Russell komend seizoen in een winnende auto zullen rijden.

			© XPBimages
	© XPBimages

Onderlinge relaties bekoeld

Toto Wolff is een groot fan van Verstappen, al sinds jaar en dag. Mercedes wilde de Nederlander zo'n tien jaar terug graag bij de opleiding halen, maar de Verstappens kozen voor Red Bull. Dat team kon namelijk wel een F1-zitje beloven, terwijl Mercedes op dat moment niet in staat was om een duidelijk pad naar de koningsklasse uit te stippelen.

De eerste jaren in de Formule 1 waren de onderlinge relaties tussen Mercedes en Verstappen prima, maar de laatste jaren is daar geen sprake meer van. Dat is natuurlijk allemaal vanwege die verhitte titelstrijd in 2021, toen Hamilton en Verstappen elkaar meerdere keren tegenkwamen op en naast de baan.

De relatie verzuurde zeker na de crash in Silverstone, waar Hamilton Verstappen van de baan tikte en vervolgens samen met zijn teambaas de overwinning groots vierde. "Ik wist niet dat Toto zo was", liet Jos Verstappen aan het einde van dat jaar optekenen. "Ik leerde een hele andere Wolff kennen. We hebben geen contact met hem gehad, geen berichtje of wat dan ook."

"Ik zeg niet dat hij Max probeerde binnen te halen, maar laten we het erop houden dat we een goede relatie hadden voor Silverstone."

Toch mag je nooit nooit zeggen. Hamilton is Mercedes en Mercedes is Hamilton, zo dachten we allemaal. Zo denken we ook allemaal over Verstappen en Red Bull, niet? De tijd zal het uitwijzen, maar de kans dat Verstappen naar Mercedes wordt gelokt als vervanger van Hamilton, die lijkt eigenlijk microscopisch klein.

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Hamilton naar Ferrari RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
# Coureur Punten
# Team Punten
Volledige stand
x
LIVE Race Formule 1 GP Bahrein