Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Verstappen in 2023 een nog betere coureur zal zijn

Max Verstappen zei na zijn eerste wereldtitel al dat de rest een bonus is. Dit weerhield hem er niet van om direct zijn volgende titel te veroveren en het lijkt er op dat Verstappen nog lang niet klaar is.

Max Verstappen bereikte zijn ultieme doel in december 2021: wereldkampioen Formule 1 worden. Direct nadat hij de GP van Abu Dhabi (en dus de titel) won, liet hij aan zijn team weten: "Kunnen we dit nog zo'n tien tot vijftien jaar samen doen?". Even later verlengde hij zijn contract tot en met 2028. Tegelijkertijd liet hij weten dat de rest vanaf nu 'gewoon een bonus' is en het hem niet uitmaakt of hij nog een, twee, drie of juist nul wereldtitels binnensleept. Toch lukte het Verstappen een jaar later al om zijn tweede titel te veroveren. Zit de Nederlander al op de top van zijn kunnen? Het lijkt er nog niet helemaal op. In 2022 verbeterde hij opnieuw en er zijn genoeg redenen om te verwachten dat het in 2023 nóg beter wordt. Daar zijn een aantal factoren voor.

De Red Bull-bolide is meer en meer 'voor Verstappen'

In de eerste races van 2022 had Verstappen nog relatief veel moeite met de RB18, de eerste Red Bull-bolide van de nieuwe generatie in de Formule 1. Teamgenoot Sergio Perez voelde zich wat comfortabeler in de auto en dat werd vooral duidelijk op circuits zoals Monaco. Het duurde echter niet lang voordat het tij keerde. Naarmate het seizoen vorderde werd de auto namelijk meer naar de zin van Verstappen en in de laatste races van het jaar leek de Nederlander vrijwel onverslaanbaar te zijn. Het is duidelijk dat Red Bull een ontwikkelingsroute heeft gekozen die bewust of onbewust gunstig is voor Verstappen. Het doorontwikkelen van de auto stopt natuurlijk niet en in 2023 zal de RB19 het wapen zijn van de tweevoudig wereldkampioen. Met de ervaring van afgelopen seizoen en het 'wennen' aan de auto's van de nieuwe generatie in de F1 zal Verstappen er vanaf de eerste race beter bij moeten staan.

Motivatie hoger dan ooit

Bonus of niet: Verstappen geniet van het winnen in de Formule 1. Er mag dan wat meer rust zijn nu hij niet elk moment van de race 'all in' moet gaan, maar hij merkt dat hij nog veel liever wil winnen nu. "De motivatie om te winnen is groter dan ooit. Het is fijn om bovenaan te staan en dat is waar je wil blijven staan", liet hij weten aan Viaplay . Daarnaast heeft Verstappen laten zien dat hij er niet over peinst om maar een plek in te leveren, zelfs niet als het zijn teamgenoot kan helpen. Dit zagen we in Brazilië dit jaar, al was dit volgens Verstappen een reactie op een eerder incident dit jaar - vermoedelijk de crash van Perez in Monaco. Hij heeft daarmee in ieder geval een duidelijk statement naar buiten gebracht: Max geeft nog altijd geen cadeautjes.

Ervaring en volwassenheid

Je zou het met zijn 25-jarige leeftijd niet zeggen, maar Verstappen begint in 2023 alweer aan zijn negende seizoen in de Formule 1. Hiermee is hij een van de meest ervaren coureurs op de grid. Het hebben van ervaring is natuurlijk een groot voordeel - maar natuurlijk alleen als je het kan combineren met talent. Dat zit bij Verstappen wel goed. Al vanaf zijn F1-debuut liet hij fantastische dingen zien en qua rijstijl is er niet super veel veranderd. Toch is zijn volwassenheid iets dat wel opvalt in de afgelopen jaren, vooral na het heftige jaar in 2021. De Nederlander vindt het prima om rustig af te wachten en af en toe een keer tweede te worden als het er écht niet in zit. Iets wat je hem een paar jaar geleden nog niet zag doen.

Verstappen weet hoe hij titels binnenhaalt

Afgelopen seizoen was er een groot verschil tussen Verstappen en concurrent Charles Leclerc. Laatstgenoemde coureur belandde voor het eerst in zijn F1-carrière in een titelstrijd, maar wist niet niet altijd even goed mee om te gaan. Een aantal fouten zorgde voor een achterstand op Verstappen. De Limburger, ondertussen, had al ervaring met het strijden om de titel. Hij weet dat het een marathon is dat een tegenslag niet direct het einde van de strijd betekent. Ondanks een matige seizoensstart domineerde Verstappen de tweede helft van het jaar. Hij weet hoe hij moet racen om de titel naar het team toe te halen en, ook niet geheel onbelangrijk, Red Bull weet ook hoe ze titels moeten veroveren. Al met al zijn er genoeg redenen waarom Verstappen in 2023 weer zal verbeteren. Misschien is het zelfs belangrijker dat er vooral geen enkele reden is waarom dat niet zal gebeuren: de Nederlander is hongeriger dan ooit, kan steeds beter met zijn auto overweg en wil meer polepositions, meer zeges en meer titels.

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'