Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Waarom Verstappen opnieuw een zeer dominant seizoen kan draaien

Max Verstappen was er eind 2023 duidelijk over: nog een seizoen met negentien zeges is niet mogelijk. Toch is een nieuwe galavoorstelling niet uitgesloten na de testdagen in Bahrein.

Verstappen Bahrain
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

"Op dit moment moeten we gewoon kijken hoe Red Bull gaat presteren, maar ik denk dat negentien coureurs in de paddock nu zullen denken dat ze het kampioenschap niet gaan winnen." Was getekend: Fernando Alonso. De concurrentie ziet de bui al hangen na de testdagen in Bahrein. Red Bull verraste vriend en vijand door een radicaal concept te presenteren en een geweldige indruk achter te laten op het Bahrain International Circuit.

Max Verstappen, de man waar Alonso naar verwijst, was eind 2023 nog zeer voorzichtig over zijn kansen. De Nederlander leek dondersgoed te snappen dat iedereen naar Red Bull zou kijken en sprak, net als teambaas Christian Horner, over de wet van de remmende voorsprong. Binnen de huidige ground effect-reglementen zou het lastiger zijn om veel progressie te boeken. De RB19 was bijzonder snel, hoe ga je die in hemelsnaam verbeteren?

Door het concept aan te passen én te optimaliseren, blijkt nu. Adrian Newey, Pierre Waché en de rest van de ontwerpers hebben niet stilgezeten. Verticale inlaten bij de sidepods en twee bazooka's op de motorkap, de concurrentie zat na de Red Bull-launch al met de handen in het haar en de 'rust' keerde dus niet terug na de testdagen. Verstappen was razendsnel en kreeg het in een langere run op de mediumband voor elkaar om elf rondjes binnen 0,2 seconde van elkaar te noteren. Indrukwekkend.

De welbekende slag om de arm

Verstappen en Red Bull blazen uiteraard nog niet te hoog van de toren. Tijden zeggen nog niets en Ferrari was bijvoorbeeld ook vrij sterk. Daar zit een kern van waarheid in, maar niemand kan eromheen dat Red Bull ook in 2024 de maatstaf lijkt te zijn. De kenmerkende glimlach op de gezichten van Verstappen, die weer heel relaxed oogde, Helmut Marko en zijn engineer Gianpiero Lambiase zegt genoeg. Alle seinen staan op groen en dat is een speciale prestatie.

Red Bull lijkt ondanks de dominantie van 2022 en 2023 niet te verslappen en krijgt het binnen de huidige reglementen 'gewoon' voor elkaar om weer een megastap te zetten. Niet alleen Verstappen en Horner riepen dat dat moeilijk zou zijn, ook de concurrentie verwachtte dit jaar wel wat convergentie te zien aan de top.

Daniel Ricciardo kent Red Bull door en door vanuit zijn verleden en zijn huidige rol als coureur van RB. De Australiër trachtte na de testdagen uit te leggen hoe het komt dat Red Bull scherp blijft. "Ik heb het gevoel dat het team het beste werkt als ze winnen. Als ze winnen is het alsof ze de concurrentie compleet willen verpletteren. Het is niet zo van: 'oké, we winnen op dit moment, laten we op vakantie gaan. Ze denken meer van: 'laten we nu doordrukken'."

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Tegenstand

Op dit moment heeft het er alle schijn van dat Red Bull inderdaad doorgedrukt heeft en de concurrentie wil en kan verpletteren in 2024. Niets is zeker, maar in de huidige vorm lijkt niemand het team uit Milton Keynes te kunnen bedreigen. In de langere runs was Verstappen minimaal drie tot vier tienden sneller dan het hele veld. Ferrari kwam dus nog het dichtste bij, maar daar is alles wel mee gezegd. De Scuderia was blij met de stabiele bolide, al moesten Charles Leclerc en Carlos Sainz puffend vaststellen dat Red Bull nog een maatje te groot was.

En zo kan het zomaar zijn dat we weer naar een galavoorstelling van Verstappen gaan kijken. Prachtig voor de Nederlanders natuurlijk, maar voor de sport zou het ook mooi zijn als er een flink gevecht om de titel ontstaat. We zijn de titanenstrijd van 2021 nog lang niet vergeten.

Overigens kan de term 'dominant' ook op tien tot vijftien zeges van Verstappen slaan. Als Sergio Perez zijn belofte waarmaakt en beter presteert, heeft hij natuurlijk gelijk materiaal en kan hij ook meer races winnen. En als Ferrari nog een stapje zet, gaan ze ook zeker een aantal keren meedoen. In die zin had Verstappen gelijk: het wordt een fikse uitdaging om weer negentien keer te winnen. Het is echter zeker niet uitgesloten...

Denk jij dat Verstappen de Formule 1 opnieuw gaat domineren? Laat het weten in de poll!

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 wintertest Bahrein 2024 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Video Droomoverstap Hulkenberg zet F1-coureursmarkt op scherp