Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Waarom Verstappens overwinning in Canada een grote klap is voor zijn rivalen

Max Verstappen won de Grand Prix van Canada en pakte zo een onverwachte zege. Het is een grote klap voor McLaren en Ferrari...

Verstappen win Canada
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Dat Max Verstappen de Grand Prix van Canada wist te winnen, is een belangrijk gegeven. Niet alleen breidde de 26-jarige Nederlander zijn voorsprong in het kampioenschap uit naar 56 punten, Red Bull reisde vooraf niet als topfavoriet af naar Montreal. Voorafgaand aan het weekend werden Ferrari en McLaren gezien als favorieten voor de overwinning, mede omdat Red Bull problemen heeft op circuits waar kerbstones en hobbels een hoofdrol spelen.

Verstappen won eerder dit seizoen de Grand Prix van Emilia-Romagna, maar dat was wel de eerste echte aanwijzing dat de RB20 een serieus zwak punt heeft. In Monaco werd dat nog duidelijker. De RB20 heeft zoals gezegd moeite met hobbels en kerbstones, waardoor je kan concluderen dat Verstappens pure talent en genialiteit hem poleposition en een nipte overwinning opleverden in Imola.  

In Monaco kreeg zelfs Verstappen het niet voor elkaar om al worstelend een overwinning of podiumplaats af te dwingen. De zesde plaats was het maximaal haalbare in de iconische straten van het Circuit de Monaco. Red Bull liet zo dus zwakke plekken zien en zette de deur open voor Ferrari en McLaren. De beide teams hebben een auto die op lastige ondergronden beter kan presteren dan de RB20, wat ook bleek uit de historische eerste en derde plaats van Ferrari in Monaco. Het Circuit Gilles Villeneuve in Canada was opnieuw geasfalteerd, maar rijden over kerbstones bleef toch cruciaal voor een perfecte ronde...

Hoe de race verliep

De teams leerden weinig op de verregende vrijdag in Canada, hoewel Verstappen wel last had van een ERS-probleem. Veel data en kennis was er dus niet, maar alom ging men er nog steeds vanuit dat Red Bull niet om poleposition zou gaan strijden. Sergio Perez bracht de problemen van de RB20 ook tot uiting en werd in Q1 uitgeschakeld, terwijl Verstappen doorging naar Q3. In die sessie vond Verstappen op de een of andere manier tijd in de chicanes, terwijl Red Bull daar juist zwakker had moeten zijn. 

De Red Bull-coureur evenaarde de poletijd van George Russell, maar moest genoegen nemen met de tweede plaats omdat de Mercedes-coureur als eerste de 1:12.000 noteerde. Gek genoeg werd Verstappen zelfs na de kwalificatie nog steeds niet gezien als favoriet voor de overwinning in Montreal. Toen de race begon bleef hij in het kielzog van leider Russell, maar in ronde 20 werd hij ingehaald door een snelle Lando Norris. De Brit nam een ronde later ook nog eens de leiding over van Russell. 

Verstappen volgde het voorbeeld van Norris door Russell te passeren toen de Mercedes-coureur de laatste chicane had afgesneden. De Nederlander steeg naar de tweede plaats op het moment dat het aanvankelijk natte circuit snel bleef opdrogen. Ronde 26 was zeer belangrijk, want Verstappen maakte in tegenstelling tot Norris meteen een pitstop tijdens de safety car, veroorzaakt door een crash van Logan Sargeant. 

Norris kwam een ronde later binnen en moest de leiding afstaan. Toch leek Verstappen nog steeds niet de favoriet voor de zege te zijn, want op slicks klaagde hij dat hij op de kerbstones bijna werd uitgeschakeld. Het rijgedrag van de RB20 was zodanig ingewikkeld dat hij liever de kerbstones niet raakte. Het laat zien hoe oncomfortabel de RB20 was bij het gebruik van de mediums, maar desondanks hield hij Norris en Russell achter zich en won hij met een voorsprong van vier seconden. 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Waarom is het een belangrijke zege?

Het feit dat Verstappen de GP van Canada won is heel erg van belang. Van tevoren leek het namelijk een race te worden waarin hij en Red Bull nog meer van hun voorsprong in de WK-stand zouden verliezen. 

McLaren, Ferrari en zelfs Mercedes werden voorafgaand aan de GP van Canada sneller ingeschat, maar Verstappen versloeg ze allemaal. En hoewel zijn tempo niet significant beter was, kon hij de snelheid van Norris en Russell wel evenaren. 

Ferrari was het hele weekend nergens en zag Carlos Sainz en Charles Leclerc uitvallen. Daarom is de zege van Verstappen ook een flinke klap in de strijd om het kampioenschap. Zijn overwinning zou alarmerend moeten zijn voor Ferrari en McLaren, want wat gaat er gebeuren als de sterke punten van Red Bull de komende races wel tot uiting komen? Verstappen won immers de race terwijl Red Bull niet de favoriet was.

Indien Verstappen een nederlaag had moeten slikken, waren er zeker gesprekken over een gevecht in de beide kampioenschappen ontstaan. Nu hij de overwinning opeiste en het snelste tempo evenaarde in een wankele auto, moet de paddock zich zorgen maken over de aankomende Europese races. Die zouden Red Bull immers goed moeten liggen...

Unibet heeft een super stunt! Win 30x jouw inzet bij een zege van jouw favoriete coureur in Hongarije. Wordt het Max, Lando, Lewis of toch George of Oscar?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Tweede vrije training Formule 1 GP Hongarije 2024