Waarom Vettel nog niet kansloos is voor titel

29 sep. 2018 08:30 René Oudman 0 reacties
Na de Grand Prix van Singapore kijkt Sebastian Vettel tegen een achterstand van veertig WK-punten aan. De Duitse Ferrari-coureur werd in de maand juli naar voren geschoven als dé titelfavoriet – mede omdat zijn wagen ijzersterk is – maar vooralsnog kan de viervoudig wereldkampioen het niet waarmaken.

In de afgelopen vijf Grands Prix won Vettel slechts één keer, terwijl Lewis Hamilton viermaal naar de overwinning reed. De Brit moet nog even door – er staan nog zes Grands Prix op het programma, te beginnen met de Russische van dit weekend – maar dat de Mercedes-rijder in een zetel zit, valt momenteel niet te ontkennen.

© Getty Images/Red Bull Contentpool

Ondanks dat Vettel met name in het seizoen 2018 ten onder lijkt te gaan aan de grote druk, heeft de 31-jarige een verleden waaruit hij hoop kan putten. In 2010, 2011, 2012 én 2013 werd hij wereldkampioen en vooral de eerste en de derde titel werden niet met gemak veroverd. In beide jaren (2010 en 2012) moest Vettel een grote achterstand goedmaken om met de kroon aan de haal te gaan.

In 2010 had Vettel met nog zes races te gaan een achterstand van 31 punten op de man die op dat moment aan de leiding ging in het WK. Bovendien zat de top in dat jaar een stuk dichter op elkaar. Ferrari, McLaren en Red Bull verdeelden de zeges, waar Renault en Mercedes geregeld een duit in het zakje deden wat betreft derde, vierde en vijfde plaatsen. Een foutje werd hard afgestraft en starten vanuit het achterveld betekende niet bij voorbaat een zesde plaats aan de finish, zoals dit jaar wel het geval lijkt te zijn.

Dankzij een ijzersterke slotfase knokte Vettel zich naar een grandioze eerste titel in 2010, al had hij daar natuurlijk wel een beetje geluk voor nodig. In de slotrace van het jaar, in Abu Dhabi, moesten zowel Fernando Alonso als Red Bull-teammaat Mark Webber wegzakken – en voor Vettel was slechts winst interessant. Het viel allemaal samen op het Yas Marina Circuit: Vettel won, Alonso werd slechts zevende en Webber achtste. Vettel had ondanks de grote tegenstand zijn achterstand omgezet in een voorsprong én dus een titel.

© Red Bull Contentpool

Twee jaar later eenzelfde scenario: meerdere teams strijden om de voorste posities en, ditmaal met nog zeven races te gaan heeft Vettel zijn grootste achterstand. De Duitser heeft 39 punten minder dan Alonso als er dertien van de twintig races zijn verreden. Wederom heeft Vettel wat geluk nodig, maar wederom is zijn tweede seizoenshelft uit de kunst te noemen.

Waar Vettel uit Europa vertrekt met een behoorlijke achterstand, stelt hij in Azië orde op zaken. De wedstrijden in Singapore, Japan, Korea én India worden gewonnen en zodoende ontpopt Vettel zich ineens tot favoriet. Alonso is ondanks een zwakke Ferrari sterk en kan lang meeknokken, maar moet zich na een knotsgekke slotrace in Brazilië toch gewonnen geven. Vettel verovert zijn derde wereldtitel.

Of Vettel het in 2018 wederom waar kan maken valt nog te bezien, maar bovenstaande situaties laten zien dat het niet voorbij is tot de laatste raceronde is verreden.

Wie denk jij dat er dit jaar wereldkampioen wordt? Laat het hieronder weten in de reacties!

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen