Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Vettel zo verlangt naar een terugkeer bij Red Bull

Als beste F1-coureur van het moment vertrok Sebastian Vettel eind 2014 naar Scuderia Ferrari. Vijf seizoenen later trok hij de stekker uit zijn Italiaanse avontuur. Waar ging het mis voor de Duitser?

Met Mark Webber als teamgenoot veroverde Sebastian Vettel vier wereldtitels bij Red Bull. De Australiër reed vijf seizoenen lang aan de zijde van Vettel en kent hem door en door. Verrast dat Vettels avontuur bij Ferrari niet bracht wat beide partijen ervan hoopten is hij echter niet. "Ik heb gedurende een langere periode tegen hem gereden en weet hoe hij te werk gaat. Sebastiaan geeft altijd 110% procent. Hij steekt veel tijd in het team en verwacht hetzelfde van de mensen om hem heen." "In de periode van Michael Schumacher bij Ferrari had je de perfecte mix van stafleden, met Ross Brawn, Rory Byrne, Jean Todt en Michael. Een goede cultuur was aanwezig. Ik wil de Italianen niet afvallen, maar ze hebben nooit als een team geopereerd", analyseert Webber in de podcast F1-Nation. "Ze deden wat ze konden, maar Seb zag geen toekomst meer onder dat regiem. Hij staat niet langer gemotiveerd op om in die rode auto te rijden." De komst van Charles Leclerc zorgde ervoor dat Vettel ongelukkiger werd bij het team. "Hij zit vol met energie, is bloedsnel en gaat er vol voor. Sebastian had soms moeilijke momenten bij Ferrari, maar ik weet zeker dat het team hem gaat missen. Leclerc is van wereldklasse en geweldig voor de F1, hij doet het daarnaast ook prima voor de camera's. Maar, Ferrari gaat Seb missen, een man met zijn ervaring en visie. Althans, de gemotiveerde Seb." Webber verwacht niet dat we Vettel in 2021 in de Formule 1 zien, maar hoopt op een terugkeer. "Ik hoop dat hij zich weer op kan laden en terug kan keren met de spirit en de wil om te winnen in de Formule 1. Ik denk dat hij zichzelf opnieuw uit kan vinden, maar dat moet wel in de juiste omgeving gebeuren."

Vettel mist de Engelse manier van racen

Mark Webber

Binnen Red Bull werd Vettel op handen gedragen. Teambaas Christian Horner, Helmut Marko en ontwerper Adrian Newey liepen altijd weg met de jongeling uit Heppenheim. "Vettel mist de Engelse manier van racen. Die was er wel bij Red Bull en hij mist het team enorm. Daar was hij echt op zijn plaats", aldus Webber. Of een terugkeer van Vettel bij Red Bull er in de toekomst in zit, blijft afwachten. Marko en Horner lieten recent weten dat de viervoudig kampioen voor 2021 niet direct een optie is. De teamleiding heeft vertrouwen in het duo Verstappen/Albon. Laatstgenoemde moet zich dit seizoen wel in de kijker rijden, iets dat zijn voorganger Pierre Gasly niet lukte. Mocht dat niet lukken dan is een stoeltje voor de Britse Thai ineens ver weg. In zijn Red Bull-periode domineerde Vettel de Formule 1. Met vier wereldtitels in vier jaar, waarvan twee met een ongekende dominantie, stond er geen maat op de destijds jonge Duitser. Vettel, nu 32 jaar, zal het in de toekomst wel lastiger krijgen, voorspelt de Aussie: "Als je ouder wordt, dan wordt het steeds lastiger om die razendsnelle rondetijden te draaien. Om die laatste tiende te vinden. Dat zie je ook in de MotoGP met Valentino Rossi - een legende, maar zijn topprestaties over één ronde zijn verleden tijd."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"