Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Circuit Zandvoort

Waarom Zandvoort nog altijd mag hopen op een F1-toekomst

Voorlopig lijkt het erop dat in 2025 de laatste Grand Prix van Nederland plaatsvindt. Toch is een contractverlenging nog zeker niet uitgesloten.

Verstappen Zandvoort Sunday
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

"Als je het feitelijk vraagt, dan is het op dit moment zo dat we in 2025 de laatste race op Zandvoort hebben. En dat wil niet zeggen dat we de komende maanden niet hard blijven werken en niet met allerlei partijen en mensen in gesprek blijven. Maar ik verwacht niet dat daar binnenkort witte rook gaat komen. Als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, dan zijn wij nog steeds heel positief. Het is alleen geen vanzelfsprekendheid."

Was getekend: Robert van Overdijk, directeur van Circuit Zandvoort. Het zijn zorgelijke uitspraken voor de Nederlandse fans, die ongetwijfeld de Grand Prix op Zandvoort een warm hart toedragen. Het circuit, dat tot nu toe drie fantastische edities afleverde en zelfs een officiële prijs won, heeft tot en met 2025 een overeenkomst met de Formule 1, maar dreigt daarna dus van de kalender te verdwijnen. 

Is het heel bijzonder dat de Grand Prix onder druk staat? Stiekem niet. De Formule 1 breidt het aantal races al jaren uit en voegt ook constant nieuwe circuits toe aan de kalender, met recent nog de Grand Prix in Las Vegas en Madrid (vanaf 2026). Tel daar bij op dat Circuit Zandvoort de financiering van de Grand Prix zonder overheidssteun helemaal zelf moet rondkrijgen en de conclusie is helder: het is een flinke uitdaging voor de organisatie.

Recent leek een roulatiesysteem de oplossing te zijn, mogelijk met de Grand Prix van België. Door het ene jaar wel en het andere jaar niet een race te organiseren, zou het makkelijker moeten worden om een nieuwe overeenkomst te sluiten. De organisatie in België liet echter weten dat zij op een contract voor een jaarlijkse race azen, wat het voor Zandvoort extra ingewikkeld maakt.

Hoop

Toch is een contractverlenging zeker nog niet uitgesloten. Van Overdijk schetste bijvoorbeeld bij Viaplay dat de relatie met de FOM (Formula One Management) erg goed is. RacingNews365 heeft ook begrepen dat er nog steeds gesprekken worden gevoerd en dat er naar een oplossing wordt gezocht. De beide partijen overleggen over een manier om Zandvoort na 2025 alsnog op de kalender te laten passen.

Zandvoort mag dus nog steeds hopen op een langer verblijf in de Formule 1, maar het belangrijkste aspect is wel dat het financiële plaatje klopt. De organisatie betaalt ongeveer 32 miljoen dollar per jaar om de Formule 1 naar Nederland te halen en kijkt dan ook naar het bedrijfsleven en de wil om het project voort te zetten. Voordat het circuit er 100% zeker van is dat iedereen erachter staat, worden er geen beslissingen genomen.

Al met al lijkt het erop dat het nog even gaat duren voor er definitief uitsluitsel volgt over de Grand Prix van Nederland. De wil om verder te gaan is er bij de organisatie, maar ze blijven tegelijkertijd wel realistisch. Voor de Nederlandse fans is het in ieder geval te hopen dat er een oplossing wordt gevonden en we Max Verstappen nog langer in eigen land kunnen bewonderen.

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Praat mee!

Viaplay
x
Mega salaris! 'Newey strijkt enorm salaris op bij nieuwe werkgever'