Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

• En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Dat Ayrton Senna een Formule 1-legende is, is reeds vastgesteld. Alsnog was zijn openingsronde tijdens de Europese Grand Prix van 1993 er eentje om in te lijsten. Misschien is het zelfs wel de beste openingsronde die een coureur ooit heeft gereden.

Toen de 25 Formule 1-coureurs op 11 april 1993 hun positie op de startgrid innamen, was de zon nergens te bekennen. Het regende en de condities waren lastig, maar Ayrton Senna kwam in zijn McLaren-bolide bovendrijven. In de spectaculaire openingsronde van de Europese Grand Prix, die werd verreden op het Britse Donington Park, liet de Braziliaan in zijn iconische rood-witte MP4/8 maar weer eens zien uit welk racehout hij gesneden was. De dat jaar superieure Williams-bolides hadden geen schijn van kans. In de eerste ronde reed Senna, startend vanaf plek vijf, met speels gemak langs zijn concurrenten. Achtereenvolgend Michael Schumacher, Karl Wendinger, Damon Hill en aartsrivaal Alain Prost moesten eraan geloven en zagen hoe Senna hen voorbij reed en vervolgens verdween aan de horizon. Senna won de regenrace met overmacht, finishte op 1 minuut en 23 seconden voorsprong op de nummer twee, Damon Hill, en zette de rest van de concurrentie op minimaal een ronde achterstand. Check de beelden van zijn heroïsche ronde hieronder.