Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Las Vegas 2023

Waslijst aan verbeterpunten voor GP Las Vegas: "Dit gaat te ver"

Er stond ontzettend veel druk op de Grand Prix van Las Vegas, nog voordat het evenement in de metropool überhaupt van start was gegaan. Zo was Max Verstappen erg kritisch en vond hij de race "99 procent show en 1 procent sport" voordat hij ook maar een meter op het circuit gereden had. En er zijn nog wel een aantal andere verbeterpunten.

Las Vegas
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Vrijdagochtend Nederlandse tijd was het dan eindelijk zover: de mannen mochten tijdens de eerste vrije training de eerste meters maken op het nieuwe circuit. Dit ging ongeveer tien minuten goed, tot de sessie werd stilgelegd. Carlos Sainz was namelijk over een loszittende putdeksel gereden en vervolgens moesten alle putdeksels gecontroleerd worden.

De tweede vrije training werd met een paar uur uitgesteld, en fans werden verzocht de grandstands te verlaten, ondanks dat VT2 nog niet van start gegaan was. Dit resulteerde in nogal een valse start voor de GP in Las Vegas.

"Allemaal dingen die absoluut niet hadden moeten gebeuren"

En tot overmaat van ramp werd er ook nog eens olie op het veld gelekt voor aanvang van de race. Al met al voldoende voor McLaren-teambaas Andrea Stella om zich eens flink uit te spreken na de race: "Als er een Formule 1-race is, dan wil je niet dat er olie op het veld lekt een uur, anderhalf uur voordat de race begint", legt hij na de race uit tegenover onder andere RacingNews365.

"Ik denk dus dat er veel dingen zijn die op de agenda van de Formule 1 en de FIA komen te staan om de veiligheidsomstandigheden te verbeteren. En in dit geval, met de olie op het asfalt, ging het niet per se over veiligheid, maar het had net zoals bij Carlos Sainz een nadeel kunnen zijn."

De teambaas doelt hiermee op het incident bij de start waarbij Sainz niet op tijd kon remmen en daarmee Lewis Hamilton voor hem raakte: "Ik moet het nog controleren, ik weet niet of Carlos een opmerking heeft gemaakt over het probleem in bocht één." Vervolgens krijgt hij te horen dat de Ferrari-coureur dit inderdaad vermeld heeft, en dit verandert de stand van zaken voor hem: "Dan is het een veiligheidskwestie. Dus ja, allemaal dingen die absoluut niet hadden moeten gebeuren of met prioriteit opgelost hadden moeten worden."

"Het was vergezocht"

En zo heeft hij dus een hele waslijst van dingen die de volgende keer anders kunnen: "Allereerst denk ik dat we moeten beginnen bij het race-element. De lay-out van het circuit is zodanig dat het racen er zeker bij gebaat is. Dus vanuit dit oogpunt zou ik verwachten dat we geen goede race hadden, alleen omdat de banden zich op een bepaalde manier zouden gedragen."

Het asfalt in combinatie met het tijdstrip waarop het evenement gehouden werd is ook een punt van kritiek: "Ik denk dat, als we 's nachts willen racen, het gewoon te glad is. Ik denk dat we dan crashes hadden gehad. We zouden situaties kunnen krijgen zoals in Australië. We hebben een behoorlijk drukke bocht na de start, dus we moeten dit probleem voorkomen."

Het weekend zelf was zonder incidenten al slopend genoeg voor iedereen, stelt Stella vast: "Het tijdschema is ontzettend uitdagend voor het personeel, al denk ik dat dit voor iedereen zo is. Dus idealiter is dit ook iets wat beoordeeld kan worden."

Concluderend is Stella van mening dat het randje is opgezocht met deze Grand Prix: "Het was vergezocht. Het is op het gebied van spektakel naar de limiet gebracht, als we het hebben over entertainment en de show. Dus dat is goed. Maar we moeten ons afvragen wanneer dit een beetje te ver gaat."

De Italiaan is bovendien van mening dat de coureurs moeten besluiten wat er aan de GP verandert moet worden: "Want de coureurs zijn de motor van de populariteit en het succes van de sport. We moeten zien of dit de juiste overweging is tussen de focus van de coureurs en het ondersteunen van de show", sluit Stella af.

Ook interessant:

Verstappen kraakt én maakt de show in Las Vegas

Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk: kom er maar in! Wat vonden jullie van de Formule 1 Grand Prix van Las Vegas?

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Carlos Sainz

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Las Vegas 2023 RN365 Nieuwsdossier

16 reacties

Viaplay

Unibet
x
Breaking Viaplay bevestigt verregaande maatregelen en vertrek uit meerdere landen