Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Wat de Albon-deal voor de strijd om het Red Bull-stoeltje betekent

Alex Albon blijft de komende jaren bij Williams en keert dus niet terug bij Red Bull. Maar wie komen er nog wel in aanmerking om in 2025 naast Max Verstappen te rijden?

Perez Miami FP1
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het nieuws kwam toch wel als donderslag bij heldere hemel: Alex Albon heeft zijn contract bij Williams langdurig verlengd. De coureur beschikte over een verbintenis tot en met 2025 en plakt daar nu nog een aantal jaartjes aan vast. Albon spreekt zo zijn vertrouwen in Williams uit en gaat ondanks de magere resultaten van 2024 niet op zoek naar een nieuwe werkgever. Hij zal met Williams willen toeslaan als de nieuwe reglementen van kracht worden in 2026.

De naam van Albon zong in eerste instantie wel rond bij Red Bull. De Britse Thai presteert al een tijdje goed bij Williams en werd zo in verband gebracht met een terugkeer op het oude nest. Albon was anderhalf jaar de teamgenoot van Max Verstappen in 2019 en 2020, maar werd daarna aan de kant geschoven ten faveure van Sergio Perez.

En laat de Mexicaan nu net over een aflopend contract beschikken. Het is nog niet bekend of Perez blijft, maar zeker is wel dat Albon niet naar een topteam verkast en niet zijn vervanger gaat worden. Zo kan er een streep door de naam van een belangrijke kandidaat, waardoor er voor Red Bull én de overige coureurs weinig opties over blijven. Wie is op dit moment de favoriet om de teamgenoot van Verstappen te worden?

Twee keuzes?

Het antwoord is simpel: Perez. Zijn prestaties zijn tot nu toe redelijk in 2024 en Christian Horner laat regelmatig blijken hoe tevreden hij is over de Mexicaan. Nu Albon wegvalt als kandidaat, ook voor 2026, lijkt Perez op poleposition te staan voor een contractverlenging. Hij doet precies wat Red Bull van hem verwacht én het team weet precies wat ze aan hem hebben. Verstappen is de stercoureur, Perez raapt daarachter de puntjes op. Waarom zou je dat veranderen?

Misschien omdat Carlos Sainz op de markt is. De Spanjaard lijkt door de contractverlenging van Albon de enige bedreiging voor Perez te zijn. Audi legde al een lucratief aanbod op tafel, maar tot nu toe hapte Sainz nog niet toe. Hij wil zijn opties bij Red Bull en Mercedes afwachten. Dat laatste team lijkt echter af te vallen, vooral omdat Toto Wolff hem alleen een eenjarig contract, met eventueel een optie voor nog een jaar, wil aanbieden. De Oostenrijker hoopt nog steeds Verstappen over te halen voor een overstap in 2026 en met Andrea Kimi Antonelli en George Russell staan er nóg twee sterke coureurs klaar.

Sainz zit voorlopig dus in de wachtkamer bij Red Bull en kan altijd nog voor Audi kiezen. Zijn probleem is alleen dat Red Bull voorlopig nog niet gaat beslissen en hij zonder stoeltje kan komen te zitten als Audi doorschakelt en Perez blijft. Wellicht dat zijn manager toch even de situatie bij Red Bull gaat peilen en wat druk gaat zetten. Eén ding weten we inmiddels wel zeker: Perez en Sainz zijn de overgebleven kandidaten voor Red Bull. Albon heeft eieren voor zijn geld gekozen.

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez