Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Sergio Perez

Wat de Red Bull-deal van Perez betekent voor de F1-rijdersmarkt

Met het nieuws dat Sergio Perez tot en met 2026 voor Red Bull Racing blijft rijden, betekent het ook dat er steeds minder zitjes overblijven voor de F1-grid in 2025. Zeker bij de topteams. Maar wat betekent deze aankondiging nu precies voor de rijdersmarkt?

Perez FP2 Monaco
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Daar waar het even rustig was tijdens Silly Season is dat deze week totaal anders. Op maandag werd bekend dat de wegen van Alpine en Esteban Ocon aan het einde van dit seizoen scheiden en een dag later kwam het nieuws naar buiten dat Sergio Perez ook de komende twee seizoenen voor Red Bull Racing blijft rijden.

Daardoor liggen beide coureurs bij de Oostenrijkse renstal voor de lange termijn vast. Max Verstappen heeft een verbintenis tot en met 2028 bij Red Bull, terwijl Perez dus een contract heeft getekend tot en met 2026. Daarmee rijden beide coureurs, als ze ze aan hun contract houden, ook voor Red Bull in het F1-tijdperk met de nieuwe reglementen die van kracht worden.

Door de stap van Perez en Red Bull is er bij de vijf topteams nog maar één zitje over voor komend jaar. Daar waar Verstappen en Perez bij Red Bull zitten, komt Lewis Hamilton Charles Leclerc vergezellen bij Ferrari. Bij McLaren hebben Lando Norris en Oscar Piastri een langdurige verbintenis, terwijl Fernando Alonso eerder dit seizoen bijtekende bij Aston Martin. Van Lance Stroll is officieel niet bekend hoe lang zijn contract doorloopt, maar er wordt vanuit gegaan dat de Canadees 'gewoon' bij het team van zijn vader blijft rijden.

Dan houden we alleen nog het zitje bij Mercedes over. Daar zal Andrea Kimi Antonelli plaatsnemen naast George Russell. Hij gaat de grote overstap maken door na één jaar in de Formule 2 meteen door te gaan naar een topteam in de Formule 1. Bij Williams is Alexander Albon zeker van zijn zitje en Nico Hulkenberg heeft een contract getekend bij Stake F1/Audi.

Grote verliezer

De grote verliezer van de contractverlenging van Perez is als vanzelfsprekend Carlos Sainz. De Spanjaard gokte eerst op Aston Martin en had lijntjes lopen bij Mercedes en Red Bull, maar Sainz lijkt overal naast te grijpen. Bij Red Bull is nu in ieder geval geen ruimte meer en de kans dat hij bij Mercedes of Aston Martin instapt, is zeer klein. En dus zal Sainz de goede gok voor 2026 moeten maken met de nieuwe reglementen die dan ingaan.

Voor nu lijkt het erop dat Williams en Stake F1/Audi de beste papieren hebben om de Spanjaard binnen te halen, al had het kamp Sainz ook nog gesprekken met Haas en Alpine in Monaco. Die twee teams lijken echter geen kans te maken op de diensten van de Spanjaard. Sainz is dan ook nog altijd de spil in Silly Season voor komend jaar en daar zullen veel teams ook op inspelen.

De coureurs van RB, Yuki Tsunoda en Daniel Ricciardo, zullen stiekem nog hebben gehoopt op het stoeltje van Perez. Maar door de aankondiging van dinsdagavond is die deur voor de komende tijd ook gesloten. De vraag is dan ook of Tsunoda een vijfde seizoen bij het zusterteam van Red Bull wil rijden. Daarnaast staat Liam Lawson op de stoep bij RB, waarbij waarschijnlijk naar het stoeltje van Ricciardo wordt gekeken.

Zoals gezegd is er bij Williams en Stake F1/Audi veel afhankelijk van wat Sainz gaat doen. Bij Haas is wel duidelijk dat Oliver Bearman gaat instappen en bij Alpine weten we in ieder geval dat Esteban Ocon niet verder gaat, waardoor reservecoureur Jack Doohan er goed voor lijkt te staan. Daardoor zullen er ongetwijfeld coureurs van de huidige grid sneuvelen, maar hoe zich dat precies laat vertalen bij de kleinere teams, zal zich pas later ontvouwen.

Ook interessant:

Verstappen begon dit F1-seizoen als de grote favoriet. Een 4e wereldtitel zou eenvoudig worden gewonnen, zo dacht men. Maar hoe anders is dat nu? Coronel, Dimmers en Mosterdijk geven antwoord in de nieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast.

Of als je de podcast liever bekijkt op Youtube, klik dan hier.

Unibet heeft een super stunt! Win 50x jouw inzet bij een zege van Verstappen, Norris of Piastri in België. Welke coureur zal er zegevieren?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training